print sitemap zoeken disclaimer contact

BPM en EG-recht

BPM in strijd met EG-recht

Er zijn de laatste tijd diverse uitspraken over de rechtsgeldigheid van de BPM. De Rechtbank in Breda (10 april 2007, 06/03335) doet nu wederom een opmerkelijke uitspraak. Deze uitspraak is op 25 juli gepubliceerd.

Feiten

In 2002 is de heer X aangehouden met een auto met Duits kenteken terwijl hij in Nederland reed. De heer X woont in Nederland en is aandeelhouder / bestuurder van een Duitse GmbH (Duits bedrijf). De auto was niet in Nederland geregistreerd en X had geen vergunning aangevraagd, de zogenaamde beperkte vergunning voor bestuurders. De inspecteur legt een naheffingsaanslag met boete op.

Belanghebbende stelt:

-          BPM regelgeving in strijd met Europees recht.

-          Concurrentieachterstand ten opzichte van Duitse concurrent (met zelfde auto).

-          In strijd met vrijheid van goederen en diensten binnen de Europese gemeenschap (auto is door BPM niet meer in Duitsland te verkopen).

Uitspraak

De Rechtbank is het met de heer X eens, de aanslag en boete worden vernietigd. De Rechtbank verwijst hierbij naar een uitspraak van de Europese rechter (HvJ EG 15 september 2005, zaak C-464/02, Commissie-Denemarken).

Conclusie

Op 2 februari 2007 heeft de Rechtbank in Arnhem (AWB 05/5116 BPM) in dezelfde lijn een beslissing genomen. De BPM zou in strijd zijn met artikel 43 van het EG-recht. Al met al is het verstandig dat u bij problemen met een buitenlands kenteken een deskundige in de arm neemt. Op ons kantoor worden BPM-kwesties behandeld door de heer mr. drs. Sanne van den Elst of de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.

Meer weten van bpm en eg recht

Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 26-07-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Auto buitenland BPM en EG recht

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap