Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Auto buitenland BPM en EG recht

BPM en EG-recht

BPM in strijd met EG-recht

Er zijn de laatste tijd diverse uitspraken over de rechtsgeldigheid van de BPM. De Rechtbank in Breda (10 april 2007, 06/03335) doet nu wederom een opmerkelijke uitspraak. Deze uitspraak is op 25 juli gepubliceerd.

Feiten

In 2002 is de heer X aangehouden met een auto met Duits kenteken terwijl hij in Nederland reed. De heer X woont in Nederland en is aandeelhouder / bestuurder van een Duitse GmbH (Duits bedrijf). De auto was niet in Nederland geregistreerd en X had geen vergunning aangevraagd, de zogenaamde beperkte vergunning voor bestuurders. De inspecteur legt een naheffingsaanslag met boete op.

Belanghebbende stelt:

-          BPM regelgeving in strijd met Europees recht.

-          Concurrentieachterstand ten opzichte van Duitse concurrent (met zelfde auto).

-          In strijd met vrijheid van goederen en diensten binnen de Europese gemeenschap (auto is door BPM niet meer in Duitsland te verkopen).

Uitspraak

De Rechtbank is het met de heer X eens, de aanslag en boete worden vernietigd. De Rechtbank verwijst hierbij naar een uitspraak van de Europese rechter (HvJ EG 15 september 2005, zaak C-464/02, Commissie-Denemarken).

Conclusie

Op 2 februari 2007 heeft de Rechtbank in Arnhem (AWB 05/5116 BPM) in dezelfde lijn een beslissing genomen. De BPM zou in strijd zijn met artikel 43 van het EG-recht. Al met al is het verstandig dat u bij problemen met een buitenlands kenteken een deskundige in de arm neemt. Op ons kantoor worden BPM-kwesties behandeld door de heer mr. drs. Sanne van den Elst of de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.


Meer weten van bpm en eg rechtAuteur(s) van bpm en eg recht


mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Landendesk Auto buitenland BPM en EG recht

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap