print sitemap zoeken disclaimer contact

Vakantiehuisje?

We zitten pas in de maand mei, maar door het mooie weer gaan mijn gedachten uit naar de komende zomervakantie. Waar ga ik naar toe? Vrienden hebben aangeboden om een weekje langs te komen in hun nieuwe vakantiehuisje in Frankrijk. Dit leek mij wel wat. Maar toen kwam de gedachte in mij op: misschien is een eigen vakantiehuisje ook wat voor mij? In dit artikel staan de fiscale gevolgen van het hebben van een eigen vakantiehuisje.

Belastingheffing over het vakantiehuisje op de Veluwe

Het bezit van een vakantiehuisje wordt in Nederland belast op dezelfde wijze als het bezit van een aandelenportefeuille. De heffing vindt plaats in Box 3. De waarde van de woning, verminderd met de schulden aangegaan voor de aankoop, vormen de grondslag voor de belastingheffing. Over dit saldo dient 1,2% belasting per jaar betaald te worden.

Kosten en opbrengsten van het vakantiehuisje

Bij aankoop van het huisje komen nogal wat kosten kijken. Taxatiekosten, notariskosten, makelaarskosten; om maar niet te spreken van onderhoudskosten en de hypotheekrente die maandelijks het spaargeld doen verminderen. Zijn deze kosten aftrekbaar? Nee, helaas. Al deze kosten zijn niet aftrekbaar. Daar staat echter tegenover dat eventuele opbrengsten verkregen uit het vakantiehuisje niet belast zullen worden. Als je het huisje een deel van het jaar gaat verhuren, zal de binnenkomende huur niet worden belast. Ook de winst behaald bij verkoop van het huisje zal niet worden belast. Een verkoopverlies is niet aftrekbaar.

Kort gezegd: voor de belastingheffing wordt geen rekening gehouden met de werkelijke kosten en opbrengsten; er wordt slechts gekeken naar de waarde van het huisje en de hoogte van de aankoopschuld, het is dus een echte belegging!

Kopen met eigen geld of met een lening

Voor de belastingheffing maakt het niet uit of je de vakantiewoning koopt met spaargeld of met een lening. Als ik mijn spaargeld gebruik, komt er geen schuld in mindering op de waarde van de woning. Leen ik geld, dan wordt mijn spaargeld belast. In beide gevallen is de grondslag in Box 3 hetzelfde. De keuze tussen lenen en kopen met spaargeld hangt af van de vraag: wat kost het meest en wat levert het meest op? Betaal ik meer rente op de lening dan mijn spaargeld oplevert, dan kan ik beter niet lenen.

Belastingheffing over mijn huisje in Spanje

Wat zijn nou de gevolgen als het huisje niet op de Veluwe staat, maar in Spanje aan één van de Costa’s? De vakantiewoning in Spanje wordt net als het huis op de Veluwe belast in Box 3. Zoals gezegd: 1,2% over de waarde van de woning verminderd met de lening ter financiering. Daarnaast zal de Spaanse Belastingdienst ook belasting willen heffen. Om te voorkomen dat je nu twee keer belasting betaalt over de woning, wordt in Nederland vermindering van de te betalen belasting verleend. Per saldo betaal je in Nederland geen belasting over de woning; maar wel in Spanje. Een aantal klanten van mij heeft een huis in Spanje gekocht. Een aantal praktische tips: (1) neem een Spaanse adviseur mee, (2) een voorlopige koopakte is bindend, (3) zorg dat (woon)vergunningen compleet zijn, (4) meet de grond, feiten gelden niet de akte, (5) let erop dat er water en elektra bij de woning is en als laatste, laat u in Nederland voldoende adviseren!

Tot slot

Het is nog lang geen zomer. Dus nog voldoende tijd om te dromen van mijn eigen vakantiehuisje in Spanje. Al met al lees ik me maar eerst in tijdens de vakantie. Misschien moet ik toch maar eerst een weekje naar Frankrijk gaan.

Deel deze pagina

Laatste update op 09-07-2012
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief NVM Makelaar Vakantiehuis kopen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap