Volg ons op:

Twitter Updates

Vakantiewoning  

Uw vakantiewoning en de Belastingdienst  

Een vakantiewoning in Giethoorn, Salzbürg, Nice of Marbella. Steeds meer klanten van ons kantoor kopen huizen voor hun vakantie of als belegging. Hoewel men dit doet voor het plezier, kan het ook geld opleveren of kunt u hiermee belasting besparen.

Inkomstenbelasting

Een tweede woning valt onder de vermogensrendementsheffing (grondslag: waarde woning minus financiering). Financieringsrente en kosten voor onderhoud etc. zijn niet aftrekbaar, huuropbrengsten zijn onbelast. Als de woning u in belangrijke mate (30% of meer) ter beschikking staat, mag u uw vakantieparadijs op de WOZ-waarde waarderen, anders geldt de werkelijke waarde. U moet dus 1,2% belasting betalen over de nettowaarde (waarde -/- schuld).

Omzetbelasting

U kunt als verhuurder van de woning ondernemer voor de BTW zijn. Het moet dan gaan om kortstondige verhuur. Deze verhuur is belast tegen 6%. Voordeel hiervan is, dat u de BTW bij aankoop en over de exploitatiekosten terugkrijgt (nieuwe vakantiewoningen). De teruggave bij aankoop is een belangrijk voordeel. Na 10 jaar kunt u de woning zonder BTW verkopen. De Belastingdienst stelt dat u de woning tenminste 140 dagen per jaar moet verhuren, anders bent u geen ondernemer.

Buitenlandse vakantiewoning

Over een buitenlandse vakantiewoning is de Nederlandse belastingheffing zeer beperkt. De woning wordt wel in Nederland in uw aangifte opgenomen, maar op grond van de meeste verdragen mag Nederland hierover niet heffen, enkel het buitenland. Hieronder een aantal vakantielanden in een notendop.

Spanje

Eén van de populairste landen voor vakantiewoningen is Spanje. De aandachtspunten bij aankoop van een woning in Spanje zijn:

Frankrijk

Frankrijk is veelal iets goedkoper dan Spanje en vele Nederlanders hebben hier een woning of kasteeltje. Bepaalde regio’s bieden goedkope en mooie optrekjes.

Oostenrijk

Oostenrijk biedt minder zon, edoch mooie uitzichten over bergen en dalen. De woningprijzen zijn lager dan in Frankrijk en Spanje.

Veel vakantieplezier, als u vragen heeft mail gerust.

Auteur: mr D.J.B. Jongbloed ®
Artikel datum : 04-06-2007 | Artikel laatst gewijzigd : 11-07-2012

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen