print sitemap zoeken disclaimer contact

Onrust in hypotheekland 

Haalt de hypotheekrenteaftrek 2010?

Vroeger was alle hypotheekrente aftrekbaar, dit wordt in hoog tempo ingeperkt. De verkiezingen naderen (22 november 2006) en de kranten staan bol van de opmerkingen over een mogelijke afschaffing van de hypotheekrente. Voor de heren uit Den Haag lijkt het soms wel een spel, voor u en mij is het een serieuze zaak. Er zijn in Nederland 3 miljoen huiseigenaren die zich langzaam zorgen beginnen te maken. Daarnaast overwegen bijna 900.000 mensen om een huis te kopen. Zelfs de Europese Unie vindt dat Nederland iets moet doen aan de hypotheekrente. De PVDA in Nederland lijkt hier ook voor.

Wat wil men?

Hypotheekrente afschaffen en belastingen verlagen. Dit ineens of in fasen.

Wat gaat het worden?

Het ineens afschaffen van de hypotheekrente kan niet, dan gaat een grote groep mensen failliet en zal de economie instorten. Zweden is hiervan een goed voorbeeld, hier is de hypotheekrente te snel afgebouwd met een extreme economische dip tot gevolg. De aftrekbaarheid van hypotheekrente is de laatste jaren al aardig ingeperkt, namelijk:

  1. rente op leningen die geen relatie met de woning hebben is niet aftrekbaar;
  2. rente is 30 jaar aftrekbaar;
  3. winst bij verkoop woning investeren in uw nieuwe woning.

Uit diverse onderzoeken en adviezen van deskundigen is een duidelijk lijn te ontdekken. De volgende logische stap zou zijn dat de hypotheekrente voor iedereen tegen hetzelfde tarief aftrekbaar zou zijn. Dus niet meer tegen 52% bij de veelverdieners en tegen 30% bij de fabrieksarbeider, iedereen tegen 35%. De stap die daarna volgt is dat de hypotheekrente tot een bepaald maximum aftrekbaar is.

De bijleenregeling, een voorbeeld

Stel, je hebt een woning gekocht voor € 135.000 die nu voor € 200.000 wordt verkocht. Je hypotheek is nog steeds € 135.000. De verkoopwinst is dus € 65.000. Je nieuwe huis is iets groter, ligt mooier en is daardoor duurder: € 270.000. Door de bijleenregeling mag je slechts de hypotheekrente in aftrek brengen over € 205.000: de aanschafprijs van de nieuwe woning verminderd met de overwaarde. Kort gezegd: je mag je hypotheek verhogen (bijlenen) met het bedrag dat je nieuwe woning duurder is dan je oude huis. In dit geval mag je dus € 70.000 bijlenen.

Zit tussen verkoop en aankoop meer dan vijf jaar, dan is de regeling niet van toepassing. Je kunt de regeling dus omzeilen door vijf jaar in een huurwoning te wonen en wellicht daarna dit huis te kopen.Ga je kleiner / goedkoper wonen, dan mag je altijd minimaal je oude hypotheekbedrag aanhouden. Let bij scheiding of samenwonen goed op in verband met de bijleenregeling. Aan- en verkoopkosten mogen in mindering worden gebracht op de overwaarde. Is over een deel van de hypotheek de rente niet aftrekbaar, dan mag je dit deel van de schuld in box 3 in mindering brengen.

Conclusie

Onzekerheid is niet goed voor de economie en al helemaal niet voor u en mij. We zullen wel altijd over hypotheekrente blijven praten. De hypotheekrente is nu laag en ik zou de rente niet te lang vastzetten, dit om flexibel te blijven bij wijzigingen. Komen er wijzigingen, laat u zich dan voorlichten door een deskundige. Er zitten altijd gaten in nieuwe wetgeving die in uw voordeel kunnen werken.


Auteur: mr D.J.B. Jongbloed ®
Datum: 17 september 2006

 


Deel deze pagina

Laatste update op 11-07-2012
Artikel gemaakt op 17-09-2006
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief Nuyts & Partners Onrust in hypotheekland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap