print sitemap zoeken disclaimer contact

Eigen huis verhuren  

Dubbele maandlasten bij twee woningen beperken

Stel, je huis staat leeg door een lange vakantie of eenvoudig omdat je het te koop hebt staan en zelf al in de nieuwe woning woont. Wakker liggen van dubbele maandlasten omdat je twee woningen hebt wordt meestal opgelost door een overbruggingslening. Een leegstaand huis kost geld, verhuren kan daarom best zinvol zijn.

Fiscaal

Twee woningen

Dubbele lasten bij de aankoop van een nieuwe woning terwijl de oude nog niet is verkocht kan kostbaar zijn. De hypotheekrente voor beide woningen is gedurende 2 jaar aftrekbaar, mits de woning leegstaat. Dit is een pleister op de wond. Een mogelijkheid om de schade te beperken is de tijdelijke verhuur van de leegstaande woning. De hypotheekrente is dan niet meer aftrekbaar, de huur is onbelast. De woning verhuist van box 1 (rente aftrekbaar) naar box 3 (rente niet aftrekbaar).

Tijdelijke verhuur

Stel, u moet voor uw werk tijdelijk naar het buitenland of u gaat op wereldreis. De woning staat dan leeg en kost dus geld. U heeft de mogelijkheid de woning fiscaal vriendelijk te verhuren. De rente blijft aftrekbaar (mits tijdelijke verhuur) en de huurinkomsten zijn voor 75% belast als inkomen (box 1). Kosten zijn niet aftrekbaar.

Als de Belastingdienst stelt dat de verhuur voor onbepaalde tijd is, dan verhuist de woning van box 1 naar box 3. Nadelig gevolg voor de eigenaar is, dat de hypotheekrente dan niet meer aftrekbaar is. De huur is dan wel onbelast. Kosten zijn niet aftrekbaar. De praktijk leert dat de Belastingdienst contracten tot 12 maanden wel als tijdelijk wil zien, langere perioden wordt lastig.

Juridisch

Hypotheekverstrekkers worden niet enthousiast over een woning die wordt verhuurd. Sommige hypotheekverstrekkers verbieden dit zelfs. Kijk dit na en overleg waar nodig. Een huurcontract moet voor korte tijd worden afgesloten en de reden voor de korte duur (bijvoorbeeld eigenaar gaat er zelf weer wonen) moet in het contract staan. Kort verhuren is lastig en een goed contract een eis. Let erop dat u altijd schriftelijk moet opzeggen. Doe dit ruim van te voren (zeg 100 dagen) en per aangetekende brief.

Conclusie

Fiscale mogelijkheden zijn er voldoende, speuren naar de mazen in de wet is een mooi vak. Op onze internetsite staan diverse adviezen, tips en columns. Een goed advies zal zich eigenlijk per direct terugbetalen. Als u nog vragen heeft, aarzelt u dan niet mij te bellen of te mailen.

Tip

  • Verhuur op basis van een duidelijk contract en zeg tijdig dit contract op.
  • Verhuur – indien mogelijk – ook inventaris, de huur hiervoor is onbelast.
  • Lees uw hypotheekvoorwaarden door en overleg – indien nodig - met uw hypotheekverstrekker.
  • Pas uw voorlopige teruggave aan bij dubbele lasten, u krijgt dan een hogere teruggave.


Auteur: mr D.J.B. Jongbloed ®
Datum: juni 2006

Deel deze pagina

Laatste update op 11-07-2012
Artikel gemaakt op 17-09-2006
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief Nuyts & Partners Eigen huis verhuren

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap