print sitemap zoeken disclaimer contact

Digitaal thuiswerken en belastingen

Drama voor velen

We zitten midden in de tweede corona-golf en onze minister-president spreekt er al over dat een derde golf onvermijdelijk is. De Britten staan nu meer bekend om hun corona-variant dan om de Brexit. Ons leven staat op de kop. Voor ondernemers die afhankelijk zijn van fysieke aanwezigheid is de momentele situatie een regelrecht drama.

Digitaal zakendoen in Nederland

Waar mogelijk schakelen ondernemers over naar digitale concepten. Wie een goede internetpagina met webshop had, is hier blij mee. Wie deze niet heeft, moet heel snel aansluiten. Als consument bestel ik veel online. Ondergetekende heeft inmiddels een jaar lang de Albert Heijn thuis laten bezorgen en ik heb nu een vaste tijd voor het komende jaar. Andere pakjes worden per mail en sms steeds beter qua tijdstip aangekondigd, zodat een wandeling tussendoor (met hond) ook te plannen is. Dit is binnen Nederland, maar deze digitale economie is er inmiddels uiteraard ook wereldwijd.

Digitaal zakendoen wereldwijd

Veel landen hebben belastingverdragen met elkaar afgesloten. De bedoeling daarvan is dat elk land belasting mag heffen over de winst die in dat land wordt gemaakt. Daarvoor – was de gedachte – moet er wel iets in dat land zijn. Een fabriek, winkel of kantoor.

En toen kwamen Amazon, Google, Apple en Co. Vanuit de hele wereld maken wij gebruik van hun producten. We kopen zaken. Voor zover in dozen verkocht wordt, hebben deze partijen vaak Ierland – fiscaal goedkoop – er tussen geschakeld, maar Nederland als brievenbus- / doorstroomparadijs deed ook vrolijk mee. Maar Google heeft geen winkel in Enschede. Dus dan maar niet heffen?

Dat was uiteindelijk voor (o.a.) Frankrijk te gortig. Men gaat voor een belasting op digitale diensten. Dat wil de EU niet laten gebeuren en de EU heeft ook initiatief genomen, vaak tegen de wens van de VS in. De invoering van deze heffing gaat niet snel, maar de oude economie en belastingheffing gaan veranderen.

Digitaal werken voor werknemers, thuiswerken

Bij ons op kantoor is in principe vrijwel altijd ruimte voor eenieder die dat wil om apart in een kamer te gaan zitten. Echter, ook bij ons is thuiswerken de norm, ook na sterke aanmoedigingen van overheidswege. Dat vraagt aanpassingen aan techniek.

Digitaal werken voor werknemers over de grens, sociale verzekeringen

Doordat we steeds meer digitaal kunnen werken, doen we dat ook steeds vaker vanuit een andere werkplek. Vaak vanuit huis, echter dat hoeft niet, maar een landsgrens hoeft geen belemmering meer te zijn. Dat op afstand werken zal na de zoveelste golf ook niet snel minder worden. Als Bill Gates al een veel ergere pandemie voorspelt – via 6G ? – dan blijft dit op afstand werken ook zo. En ook dit heeft consequenties, bijvoorbeeld voor de sociale verzekeringen. Binnen de EU hebben we afgesproken dat je maar in één land sociaal verzekerd bent. Dat is als hoofdregel je woonland. Ga je in het buitenland werken, dan verschuift dat naar het buitenland. Er is uiteraard een tenzij. Namelijk tenzij je substantieel in het woonland blijft werken.  En substantieel wordt vaak als 25% of meer uitgelegd. Dus een dag in de week zou kunnen, twee dagen of vaker ’s avonds inloggen gaat over deze drempel heen. Dit is in normale tijden al lastig uit te voeren, maar nu in deze uitzonderlijke tijden helemaal.

De werknemer die normaal in Duitsland werkt blijft nu helemaal thuis. Dat houdt in principe in dat hij of zij weer in Nederland verzekerd wordt. Nederland, Duitsland en België hebben afgesproken dat men daar even niets op uit doet – tot 1 juli – maar daarna? Als thuiswerken blijft, dan verschuiven er vele werknemers met hun verzekeringsplicht. Voor de buitenlandse werkgever houdt dat in dat deze zich in Nederland moet registreren om de Nederlandse premies af te dragen.

Digitaal werken voor werknemers over de grens, belastingen

Soortgelijke regels zijn er fiscaal, maar dan zonder drempel. De werknemer in dienst van een Duits bedrijf die in Nederland werkt, moet in Nederland over dat stuk salaris belasting betalen.  Als de buitenlandse werkgever in Nederland geen vestiging heeft, dan moet de werknemer deze belasting betalen.
Hier schuurt de theorie uiteraard met de praktijk. De werknemer die ziek thuis blijft en toch met de laptop in bed duikt en de mail beantwoordt? Niemand die hier in de praktijk gevolgen aan verbindt.

Digitaal werken voor werknemers over de grens, verdere gevolgen

In Duitsland zijn de sociale verzekeringen hoger. Werknemer en werkgever betalen beiden ongeveer de helft. Een overgang van Nederland naar Duitsland qua verzekeringsplicht heeft dus echte gevolgen voor de portemonnee van werknemer en werkgever.
Het maximale tarief in Nederland is hoger dan in Duitsland. Duitsland kent nog aftrekposten. En zo zijn er vele verschillen.
De ter beschikking gestelde auto kent een zogenaamde bijtelling. Deze moet ook over beide landen verdeeld worden. Maar deze bijtelling is verschillend. En zo zijn er nog wel meer verschillen te noemen.

Conclusie?

Is nu het advies: “ga niet zomaar thuiswerken als je in het buitenland werkt?” Eigenlijk wel. Zodra de bevriezing van de huidige situatie is afgelopen, heeft dit echte gevolgen. Volgens de berichten wel voor 100.000 werknemers. Dus zowel werknemer als ook werkgever moeten hierbij stilstaan.  En – uiteraard – zich laten adviseren.

Deel deze pagina

Laatste update op 12-08-2022
Artikel gemaakt op 05-02-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Thuiswerken en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap