Volg ons op:

Actueel

Twitter Updates

Opgelicht en pech bij de fiscus

Een bedrijf dat een risicovolle belegging aangaat loopt het risico dat het verlies niet aftrekbaar is van de winst.

Procedure over aftrekbare ondernemingskosten of niet

De heer X is met zijn vader eigenaar van een mooi akkerbouwbedrijf. De heer X heeft ruim € 800.000 bij de bank geleend om uiteindelijk zijn vader een pensioen te kunnen geven (resp. zijn aandeel in het bedrijf over te nemen). Tijdelijk stelt de heer X dit bedrag ter beschikking aan de heer Y, een belegger. De heer Y zou dit bedrag voor de heer X beleggen. Uiteindelijk is de "vogel" gevlogen en is het geld weg. X doet aangifte (oplichting) en trekt het bedrag af van zijn winst. De Belastingdienst en de Rechtbank zijn het niet eens met de heer X. De belegging is privé en niet aftrekbaar van de winst.

Noot fiscaal jurist over ondernemingskosten

De belegging is niet aangegaan binnen het kader van de normale activiteiten van de onderneming. Er is ook geen sprake van een belegging van tijdelijk overtollige liquiditeiten, al lijkt het hier wel op. De rechter overweegt echter:

De heer X had dan moeten bewijzen dat de beleggingen moeten worden gezien als tijdelijk overtollige liquiditeiten. Er moet dan op redelijke gronden kunnen worden aangenomen dat de belegde middelen tijdig weer binnen de onderneming beschikbaar zijn. Dit moet de heer X bewijzen. Dit heeft de heer X niet bewezen. In het proces verbaal (bij de politie) heeft X aangegeven dat hij maximaal 50% van het geld kon verliezen en een rendement van 2% per maand verwacht. Dit is volgens de rechter een uiterst risicovolle belegging (gezien rendement van 2% per maand / 24% per jaar), mede gezien de verlieskans van 50%. Gezien dit proces verbaal en de overige feiten (beleggen in risicovolle producten bij een niet professionele belegger zonder enige garantie) komt de rechter tot een logische conclusie. Het vroegtijdig inschakelen van een fiscaal jurist had deze procedure kunnen voorkomen (betere vastlegging, verklaring politie, etc.). Conclusie: gepakt door oplichter en pech bij de fiscus !

Bron opgelicht door belegger

Rechtbank Noord Nederland d.d. 15 april 2014.


Auteur(s) van opgelicht en pech bij fiscus


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 06-06-2014 | Artikel laatst gewijzigd : 06-06-2014

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen