print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Ondersteuning ouders

Schulderkenning uit vrijgevigheid


Je ouders kunnen je een bedrag schenken en dit bedrag direct weer teruglenen. Zij gaan dan rente aan jou betalen. Deze methode kan gebruikt worden als er weinig of geen liquide middelen aanwezig zijn.

Voorwaarden

Doordat het bedrag van de schenking direct weer teruggeleend wordt, krijgen je ouders een schuld waarover ze rente moeten betalen. Deze rente moet betaald worden tot het moment van aflossing van deze schuld. Het schuldig erkennen dient bij notariële akte te geschieden.

Voordelen

  1. De door jou ontvangen rente is niet belast.
  2. Je ouders krijgen een schuld die in mindering wordt gebracht op hun vermogen in box 3.

Nadelen

  1. Over het bedrag van de schenking is schenkingrecht verschuldigd.
  2. Zolang er een schuld aan jou bestaat, moeten je ouders rente betalen, die niet aftrekbaar is.
     

Voorbeeld

Je ouders besluiten je € 20.000 (op papier) te schenken. Dit bedrag lenen zij (wederom op papier) direct weer terug en betalen daarover 6% rente. Over € 20.000 ben je schenkingsrecht verschuldigd, vanaf 2010 kan dit onder voorwaarden ook belastingvrij mits het geld echt wordt geschonken en wordt gebruikt voor de studie. De schuld van je ouders komt in mindering op hun bezittingen in box 3. Zelf heb je een vordering op je ouders die tot jouw bezittingen in box 3 behoort. Je hebt echter een vermogensvrijstelling in box 3 van ruim € 20.000. Voor de uitwerking van een schuldigerkenning uit vrijgevigheid kun je het beste contact opnemen met de notaris.


 

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Studenten Ondersteuning ouders Schulderkenning

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap