print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Auto in 2006

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Auto van de zaak in 2006

Auto van de zaak veroorzaakt extra werk

Met ingang van 1 januari 2006 wordt de bijtelling op de auto van de zaak via uw loonstrook afgewikkeld. Als u een verklaring heeft ingevuld dat u minder dan 500 kilometer zult gaan rijden, wordt er geen bijtelling bij uw loon geteld. De werkgever hoeft dan geen loonheffing in te houden en is gevrijwaard van eventuele naheffingen.

De Belastingdienst zal eerdaags beginnen met het versturen van brieven aan werknemers die een dergelijke verklaring hebben ingevuld. Kennelijk zijn de eerste brieven al gesignaleerd. In deze brief vraagt de Belastingdienst om de volgende informatie:

  • een rittenadministratie (onderbouwing minder dan 500 kilometer privé);
  • afschrift van uw agenda;
  • onderhoudsfacturen;
  • recente loonstrook.

Toelichting

De werknemer moet aantonen dat hij minder dan 500 kilometer met de auto van de zaak privé heeft gereden. Dit betekent eigenlijk 'bewijs leveren'. Een rittenadministratie is hiervoor een veelgebruikt bewijsstuk, edoch dit is niet verplicht. Het is immers een vrije bewijsleer.

Ik vraag mij af of elke werkgever medewerking verleent aan de vragen van de werknemer (onder meer kopie onderhoudsfacturen). De werkgever moet aan het werk en krijgt er een administratieve rompslomp bij. Daarnaast is het de vraag of de Belastingdienst dit zomaar mag vragen, de werknemer moet immers aantonen dat hij minder dan 500 kilometer heeft gereden. Dit kan hij op zijn eigen manier vormgeven.

Ik zal de praktijk voor u volgen. Als u ervaringen heeft, laat u mij dit dan even weten.


Datum: 29 oktober 2006
Bron: PWC d.d. 28 oktober 2006.  


Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 29-10-2006
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Archief auto Auto in 2006

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap