print sitemap zoeken disclaimer contact

Drugshandelaar is ondernemer

Net als een pastoor moeten drugshandelaren belasting betalen. Over de inkomsten moet inkomstenbelasting worden betaald en over de omzet BTW. Er ligt nu een voorstel bij de regering om dan ook maar accijns te gaan heffen over softdrugs.

De uitspraak

Drugshandelaar is ondernemer en moet over zijn inkomen belasting betalen. Daarnaast mag hem een boete worden opgelegd, hoewel hij ook al strafrechtelijk was veroordeeld.

Jan handelt in 1999 in XTC pillen. Hij is hiervoor strafrechtelijk veroordeeld. De belastinginspecteur legt (navorderings)aanslagen inkomstenbelasting op voor de geschatte inkomsten uit de drugshandel. De rechtbank oordeelt dat Jan ondernemer is voor de inkomstenbelasting en hiermee administratie moet voeren en informatie aan de Belastingdienst moet verschaffen. De opgelegde aanslagen op basis van een schatting lijken redelijk. Jan stelt nog dat hij geen boete kan krijgen omdat hij reeds strafrechtelijk is vervolgd, de rechter stelt dat dit andere grootheden zijn. Het Gerechtshof in Den Bosch komt uiteindelijk tot dezelfde conclusies, de boete wordt wel gematigd tot 10%. Jan stelt nog dat hij geen geld heeft, edoch volgens de RDW heeft hij een kostbare Mercedes op zijn naam staan, hierop heeft Jan geen tegenargumenten.

Aftrekposten

In principe zijn alle kosten die een crimineel maakt aftrekbaar, edoch dit kan totdat de crimineel (onherroepelijk) strafrechtelijk wordt veroordeeld. Kosten en lasten van misdrijven zijn namelijk niet aftrekbaar van de winst (artikel 3.14 wet IB). Tevens zijn kosten voor agressieve dieren, wapens en munitie fiscaal niet aftrekbaar. Ook zijn er aftrekbeperkingen voor steekpenningen en geldboeten. Kennelijk is protectiegeld voor criminelen wel een zakelijke aftrekpost. Daarnaast kunnen de kosten van transport van drugs of het verloren gaan van drugs (doordat je wordt opgepakt) onder omstandigheden wel aftrekbaar zijn.

We leven in een wondere wereld!

Bron: Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 26 juni 2009 (nummer 06/00406) en Hoge Raad 7 december 2007.

Deel deze pagina

Laatste update op 28-06-2012
Artikel gemaakt op 05-08-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2009 Drugshandelaar is ondernemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap