print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingvoordeel voor uw personeel

Het belastingvrije personeelsfonds

Als fiscalist ben je regelmatig bezig om constructies voor werkgevers te bedenken. Bij herhaling bereikt mij het volgende verzoek: kun je niet iets bedenken dat voor onze werknemers gunstig is en wat ons niet teveel kost? In het verleden adviseerde je dan een spaarloonregeling, belastingvrije feestdagenuitkering, fiets van de zaak of een PC privé-project. Op dit moment zijn de meeste regelingen uitgekleed of opgeheven. De fiscale kerstboom vol met mogelijkheden is de laatste jaren behoorlijk "afgetuigd".

De feestdagenregeling was een veel gebruikte en makkelijke regeling die de werkgever de mogelijkheid gaf om werknemers een belastingvrije vergoeding (€ 136) te geven bij feestdagen of een verjaardag. Dit feestje is per 1 januari 2003 vervallen. Er is nog wel een uitgeklede regeling overgebleven, maar deze is zo onaantrekkelijk, dat ik hier geen tekst aan wil besteden. Als werkgever mag u nog wel een pen of portret aan uw werknemer geven, mits de verstrekking een ideële waarde heeft. Ook een gouden horloge met inscriptie mag volgens het Gerechtshof belastingvrij worden gegeven op een jubileum.

Het personeelsfonds

Er bestaat een mogelijkheid om een "lief en leed" potje voor uw personeel aan te leggen. Het vreemde is dat in de praktijk dit soort mogelijkheden zelden wordt gebruikt. Onbekend maakt onbemind, denk ik dan maar.

Hoe werkt het?

De werkgever stort een bedrag op een separate bankrekening die op naam staat van "Personeelsfonds B.V. X". Laten we zeggen dat de werkgever € 136 per werknemer op de bankrekening stort (niet meer dan vroeger bij de feestdagenregeling). Een betaling van deze bankrekening aan een werknemer is belastingvrij mits aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • geen uitkering bij ziekte, bevalling, adoptie, overlijden, etc;
  • de werkgever heeft tenminste evenveel als de werknemer in de pot gestopt;
  • werknemers hebben geen recht op een uitkering;
  • bevoegdheden bankrekening niet (teveel) bij werkgever;
  • fonds moet een eigen reglement en bestuur hebben (zonder veto werkgever).

Een voorbeeld

Een werkgever stort in 2004 voor zijn 20 werknemers € 2.720 (20 * € 136) op een bankrekening / fonds. Vervolgens storten de werknemers in 2005 tot en met 2009 een beperkt bedrag en de werkgever niets. Vanaf 2010 is de uitkering uit dit fonds belastingvrij.

Ik hoor u denken: "Dit is wel aardig, maar het duurt mij te lang." Dit kan ik mij voorstellen. Er zijn ook andere mogelijkheden, maar dan zoekt u de grens van de wetgeving op. Dit zijn:

  1. Werkgever stort in 2004 € 5.000, de werknemers niets. Vervolgens wordt dit bedrag in 2004 onbelast aan de werknemers betaald. De werkgever heeft nog nimmer een bedrag op de bankrekening gestort en dus over de afgelopen vijf jaren minder bijgedragen dan de werknemers.
  2. Werkgever stort in 2004 € 1.000.000 in een fonds en daarna niets meer. De werknemers storten in 2005 tot en met 2009 elk jaar € 10. Volgens de tekst is vanaf 2010 een uitkering belastingvrij. Volgens de Hoge Raad (d.d. 9 augustus 2013) is een symbolische bijdrage van een werknemer niet voldoende.

Deel deze pagina

Laatste update op 02-09-2013
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief Business class 2004 Fiscaal voordeel werknemers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap