print sitemap zoeken disclaimer contact

Dwangsom Belastingdienst

Als de Belastingdienst niet binnen de wettelijke termijn een beslissing neemt op een aanvraag of bezwaarschrift, kunt u (sinds 1 oktober 2009) een dwangsom eisen. U moet de Belastingdienst eerst in gebreke stellen en een termijn geven van 2 weken. Als u dan nog geen bericht ontvangt, heeft u recht op een dwangsom van maximaal € 1.260.

Dwangsom

De dwangsom bedraagt € 20 per dag voor de eerste 14 dagen, € 30 per dag voor de volgende 2 weken en € 40 per dag voor de daarop volgende 2 weken. De maximale dwangsom bedraagt  € 1.260.

Wanneer recht op dwangsom?

De Belastingdienst moet binnen 6 weken beslissen op een bezwaarschrift (tenzij tijdige mededeling dat sprake is van uitstel). Bij aanvraag van een beschikking (bijvoorbeeld voor een fusie of geruisloze inbreng) is de termijn 8 weken. De termijn gaat lopen zodra de Belastingdienst uw brief heeft ontvangen. De beslistermijn kan door de Belastingdienst worden uitgesteld of verlengd.

Hoe werkt het?

U heeft een bezwaar- of verzoekschrift verstuurd en u hoort - na 6 of 8 weken - niets.

  1. Download onderstaand formulier als de termijn zonder mededeling is verstreken.
  2. Vul het formulier in.
  3. Stuur het formulier op (per fax en post).

Het effect

De Belastingdienst is een professionele organisatie, het kan en mag dus niet zo zijn dat het aanvragen van een dwangsom invloed heeft op de inhoudelijke kwestie. Door het indienen van de dwangsom wilt u de afhandeling bespoedigen. Daarnaast krijgt u wellicht een extra bedrag als er geen reactie volgt.

Formulieren

Voordat u de dwangsom kunt vragen, moet u eerst een formulier invullen waarin u de Belastingdienst in gebreke stelt. Dit formulier kunt u hier downloaden.

Vragen over dwangsom?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Meer weten van dwangsom belastingdienst

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2009 Dwangsom belastingdienst

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap