print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Starten als huisarts specialist

Starten als waarnemer

De reguliere praktijkhouder of arts heeft het druk, wordt ziek of wil iets meer vrije tijd, hij schakelt een waarnemer in. De taken van de waarnemer zijn gelijk aan die van de arts. Je kunt als waarnemer werken in loondienst of als zelfstandige.

Fiscale kant waarnemer

De fiscale kant van een waarnemer is complexer. Is het een zelfstandige of niet? De arbeidsrelatie kunt u door de Belastingdienst laten beoordelen, een soort vooroverleg over uw situatie. Als u werknemer bent, moet de opdrachtgever / arts loonheffing en premies inhouden. Als u zelfstandige bent, kunt u facturen aan uw opdrachtgever sturen waarbij er geen loonheffing en premies worden ingehouden. U heeft daarnaast recht op allerlei voordelige fiscale voordelen (ondernemersaftrek, investeringaftrek, etc.).

Checklist zelfstandig waarnemer

De zelfstandige waarnemer is ondernemer. Hij moet het volgende regelen:

  1. Aanvragen verklaring arbeidsrelatie, deze vraagt u aan bij de Belastingdienst.
  2. Overeenkomst: u moet een waarneemovereenkomst sluiten met uw opdrachtgever.
  3. Verzekering: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn belangrijk.
  4. Pensioen: let erop dat u uw pensioen gaat regelen, dit kan bij uw eigen B.V. (of eenmanszaak) of bij een verzekeraar.
  5. Administratie: een administratiekantoor of accountant kan u helpen bij het opzetten van uw administratie.
  6. Fiscaal: u moet zich aanmelden bij de Belastingdienst, vergeet u niet een voorlopige aanslag aan te vragen.

Een oriƫnterend gesprek kan zonder kosten bij ons op kantoor plaatsvinden.

Deel deze pagina

Laatste update op 27-01-2017
Artikel gemaakt op 18-08-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Medicus en fiscus Starten als huisarts specialist Starten als waarnemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap