print sitemap zoeken disclaimer contact

Camper op Duits kenteken

Essentie

Een beetje camper kost € 70.000, hierin is zo'n € 15.000 aan BPM opgenomen. De camper wordt gekocht in Duitsland (prijs € 55.000 i.p.v. € 70.000). U verkrijgt de economische eigendom, de (camper)verkoper blijft juridisch eigenaar. Een besparing van € 15.000 en ook de motorrijtuigenbelasting is in Duitsland veelal lager (voordeel ongeveer € 400 per jaar). Als u na 3 jaar de camper alsnog zou invoeren, heeft u € 1.200 aan motorrijtuigenbelasting en € 9.000 aan BPM verdiend.

Nadeel

U mag eigenlijk met de camper niet in Nederland rijden. Bij een faillissement van de verkoper loopt u een potentieel risico omtrent uw rechten als economisch eigenaar. Als u op vakantie wilt, moet u met uw auto (en vakantiespullen) naar de camper rijden, thuis neerzetten is er niet bij.

Twee weken vrijstelling

U kunt voor 2 weken per jaar een vergunning vragen om in Nederland te mogen rijden met uw camper (zonder dat u hiervoor BPM of MRB hoeft te betalen). De vrijstelling geldt voor de bestuurder en zijn (inwonende) gezinsleden (of bedrijf). U moet voor het gebruik van de weg (elektronisch) melden dat u dit gaat doen. De vrijstelling kunt u voor uw camper maar eens per jaar krijgen (geldt dus per motorrijtuig).

Gok vrijstelling

U moet BPM betalen zodra de Douane u twee keer staande heeft gehouden met uw camper. De eerste keer krijgt u veelal een waarschuwing met diverse toelichtingen en formulieren. De tweede keer moet u de BPM (met boete van veelal 50%) betalen. Een lezer van onze site stelde hierover: er rijden in Nederland veel Duitsers met hun camper, dit aantal groeit nog steeds. De kans dat ik wordt aangehouden door de Douane is aanwezig, edoch zeer beperkt. Wat er ook van is, het mag formeel niet.

Toelichting

U wordt economisch eigenaar en krijgt hierbij het kenteken (Fahrzeugbrief). De juridisch eigenaar zal de WA-verzekering en de wegenbelasting betalen. De allrisk verzekering kunt u zelf in Nederland afsluiten. Als u de auto in Nederland wilt invoeren of wilt verkopen, moet de juridisch eigenaar wel meewerken. Ik zou dit bij aankoop met de juridisch eigenaar / verkoper bespreken. Let erop dat de ondernemer kan komen te overlijden, stoppen of z'n zaak verkopen.

Update

In april 2012 heeft de Belastingdienst een onderzoek ingesteld naar Nederlanders die een camper op bovengenoemde wijze hebben aangeschaft. Bij een Duitse camperverkoper is een boekenonderzoek ingesteld; de gegevens zijn doorgespeeld aan de Nederlandse Belastingdienst, die nu vragen stelt aan de Nederlandse eigenaren. Doel van het onderzoek is om vast te stellen of in strijd wordt gehandeld met de BPM, en of de camper gefinanierd is met gelden die niet bekend zijn / waren bij de Belastingdienst.

Contactpersoon

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer mr. drs. Sanne van den Elst, s.vandenelst@jongbloed.tv.

Deel deze pagina

Laatste update op 28-06-2012
Artikel gemaakt op 22-12-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Diverse columns 2008 Camper op duits kenteken

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap