print sitemap zoeken disclaimer contact

Woningen worden minder waard

Een veilig huisje slopen !!


Inleiding

De rente die u betaalt voor een lening inzake de aankoop, verbetering of het onderhoud van uw eigen woning (hoofdverblijf) is volledig aftrekbaar. In Nederland zijn de woning en de auto het belangrijkste fiscale praatstuk voor de belastingbetaler. De regelingen voor de auto zijn diverse malen aangepast en ook de wetgeving voor hypotheekrenteaftrek (eigen woning) is de laatste jaren beperkt. De hypotheekrente is nog slechts 30 jaar aftrekbaar en u moet de winst op uw woning bij verkoop investeren in de nieuwe woning (bijleenregeling).

Hypotheekrente in de toekomst

Onze huidige regering is voor hypotheekrenteaftrek. Deze regering stopt in 2007 en dan zal tijdens de verkiezingen veel gepraat worden over hypotheekrenteaftrek. De Nederlandse banken hebben al aangegeven voor een beperking van de hypotheekrenteaftrek te zijn. Vervolgens heeft ook de OESO (samenwerking 30 industrielanden) aangegeven dat de Nederlandse economie minder groeit dan in andere landen. Oorzaak: hypotheekrenteaftrek. De Nederlandse bank is ook voorstander van beperking of afschaffen hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek zal in de toekomst verder worden beperkt of afgeschaft, dit is zeker!! Hoe dit moet worden ingevoerd is nu nog de vraag.

Gevolgen waarde woning

Als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft, zal de waarde van uw woning - volgens een recent onderzoek van het onderzoeksbureau OTB - met zo'n 30% dalen. Bij een milde variant - wat te verwachten is - daalt de waarde met 7%. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden:

  1. woning verplaatsen van box 1 naar box 3: rente niet meer aftrekbaar > met name nadelig middeninkomens en de rijken;
  2. woning blijft in box 1: hypotheekrente alleen nog aftrekbaar tegen laagste tarief voor de inkomstenbelasting (soort vlaktax) > nadelig voor de rijken;
  3. winst op de woning in box 1 belasten met inkomstenbelasting (bij nieuwe aankoop winst doorschuiven), rechtlijnig systeem rente aftrekbaar winst belast > nadelig voor alle inkomens, met name rijken;
  4. woning in nieuwe box 4: met geheel eigen regime en periode van aftrek.

Internationaal

Er zijn weinig landen in de wereld waar de hypotheekrente aftrekbaar is. In Zweden is de hypotheekrenteaftrek vrijwel ineens geschrapt (volgens ESB tot 30%) en denderde de woningmarkt in elkaar (soms tot 50% daling). De huizenprijzen zijn nu weer op het oude niveau en niemand wil terug naar het "Nederlandse systeem".

Conclusie

Wij Nederlanders hangen aan oude gewoonten. Wellicht dat wij dit een keer moeten loslaten. Wij zijn het kleine zielige landje van Europa dat een paar jaar geleden nog aan de top van beste landen stond genoteerd. Als wij de inkomstenbelasting fors verlagen, wordt arbeid goedkoper en daarnaast kan een aantal belastingen (overdrachtsbelasting en onroerende zaaksbelasting) wordt afgeschaft. Er komt meer werkgelegenheid door de lagere belastingen op arbeidsinkomen. Ons land wordt dan weer aantrekkelijk voor arbeiders en buitenlandse investeerders. Tevens hebben wij minder regeltjes en wetten doordat een paar belastingen worden afgeschaft. Minder belasting- en gemeenteambtenaren en minder regels, een heerlijke gedachte. Waarschijnlijk zullen wij in Nederland kiezen voor de geleidelijkheid, maar ja, dat past ook wel bij het poldermodel. Dat uw woning in waarde gaat dalen staat vast, dit zal met name gelden voor huizen in de duurdere categorie (vanaf zo'n €250.000).

Deel deze pagina

Laatste update op 24-06-2013
Artikel gemaakt op 04-04-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief Business class 2005 Hypotheekrente afschaffen ?

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap