print sitemap zoeken disclaimer contact

Wijziging kinderopvang

Tot en met heden zijn er 163.000 verzoeken ingediend. Ik heb ze zelf ook ingevuld en ik moet zeggen: "knap lastig". De wetgeving wordt met ingang van 2005 anders, de aftrekpost krijgen gezinnen met kosten voor erkende kinderopvanginstellingen niet meer, wel een tegemoetkoming van de Belastingdienst (en de werkgever). Het is de bedoeling dat de werknemer, de werkgever en de Belastingdienst ieder een derde gedeelte van de kosten voor hun rekening nemen.

De tegemoetkoming die van de Belastingdienst kan worden ontvangen is te vergelijken met de voorlopige teruggave voor de inkomstenbelasting. De aanvraag moest vóór 1 december 2004 worden ingediend maar iets later mag ook. De teruggave komt dan vóór 15 januari 2005, duimen draaien of dit goed komt. U kunt de formulieren downloaden bij de Belastingdienst

Het voordeel kan oplopen tot duizenden euro's per jaar en geldt voor alle ouders die ten minste twaalf uur opvang per week afnemen en een inkomen hebben tot ruwweg € 45.000 bruto per jaar (anderhalf keer modaal). Gespecialiseerde bureaus verwachten een grote toestroom van gastouders.

Witte thuisoppas voordelig

Sinds de invoering van de Wet Kinderopvang, 1 januari 2005, komen alle (geregistreerde) vormen van kinderopvang in aanmerking voor een overheidssubsidie en een werkgeversbijdrage. Dat geldt voor kinderdagverblijven, naschoolse opvang en andere officiële vormen van opvang zoals gastouderschap.
Als uw buurvrouw zich inschrijft bij een gastouderbureau zal de overheid ook meebetalen, wellicht uw werkgever ook. Het gastouderbureau berekent aan de hand van het inkomen, het aantal uren opvang en het aantal kinderen of het rendabel is de oppas "te witten".

In Nederland vindt 65% van de kinderopvang via het informele circuit plaats, 25% gaat naar een kinderdagverblijf en de rest regelt het anders (school, etc.).

Conclusie

Wit betalen aan uw buurvrouw levert een subsidie op, zwart betalen niet !


Tip

1) Een beperkte bijdrage van de werkgever levert een hogere bijdrage van de belastingdienst op.

2) Voor DGA's is dit een aardige fiscale planningsmogelijkheid, geen topadvies maar altijd leuk om te adviseren.

3) Kijk hier voor tips voor werknemers.

4) Kijk hier voor tips voor werkgevers.

Deel deze pagina

Laatste update op 24-06-2013
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2005 Belastingtips 2005 Kinderopvang in 2005

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap