print sitemap zoeken disclaimer contact

“Belastingdienst profiteert flink mee van transfer Frenkie de Jong”

Vanmorgen hoefde je jouw favoriete sportnieuwsapp maar te openen en de headliner dat de Belastingdienst flink verdient aan de transfer van Frenkie de Jong van Ajax naar Barcelona afgelopen zomer, sprong eruit.

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat Frenkie de Jong afgelopen zomer de Amsterdamse grachten heeft verruild voor de Catalaanse zon. Wat echter niet bij iedereen op het netvlies zal staan is dat RKC en Willem II ook nog meedeelden in de overstap van Frenkie. Waar de transfersom € 75 miljoen bedraagt, ontving RKC hiervan € 5,7 miljoen als gevolg van het afgestemde doorverkooppercentage en Willem II een slordige € 8,5 miljoen.

Het Brabants Dagblad alsmede diverse sportnieuwswebsites beweren dat als gevolg van de transfer van Frenkie de Jong de staatskas met ongeveer € 15 miljoen wordt aangevuld. Deze bewering is tot stand gekomen nadat de algemeen directeur van RKC Waalwijk (Frank van Mosselveld) bekend heeft gemaakt tijdens de supportersavond dat er € 1,1 miljoen moet worden afgedragen aan de fiscus. Vervolgens heeft het Brabants Dagblad hier een snelle berekening op losgelaten en het standpunt naar buiten gebracht dat Willem II derhalve bijna € 2 miljoen moest afstaan en Ajax zo’n € 12 miljoen.

Maar hoe zit dat nou echt?!

Een betaald voetbalorganisatie (BVO) als Ajax, Willem II en RKC betalen - net als andere rechtspersoonlijkheden in Nederland – vennootschapsbelasting over hun winst. Het vennootschapsbelasting tarief ligt in 2019 op 19% voor belastbare bedragen tot € 200.000 en 25% voor al het meerdere.

Een snelle berekening leert ons dat er bij onderhavige berekening van het Brabants Dagblad is uitgegaan van een belastingtarief van 20% (€ 15 miljoen van € 75 miljoen). Hier is dus onzes inziens een foutief standpunt ingenomen, aangezien het meerdere van € 200.000 belast is met 25% vennootschapsbelasting.

Tevens wordt het belastbare bedrag berekend door het toepassen van fiscale regels op de commerciële jaarrekening. Dit betekent dus dat er niet vanuit kan worden gegaan dat de volledige transferopbrengst 1 op 1 als belastbaar bedrag kan worden gezien.

BVO RKC WAALWIJK B.V.

RKC heeft het jaarverslag nog niet gepubliceerd maar er is dus wel bekend gemaakt, door de algemeen directeur, dat er € 1,1 miljoen naar de Belastingdienst zal gaan, ook bij RKC zal er sprake zijn van 25% vennootschapsbelasting, waaruit kan worden opgemaakt dat het belastbare bedrag ongeveer € 4,4 miljoen bedraagt. Dat is dus niet 1 op 1 de transferopbrengst van Frenkie, maar geconcludeerd kan worden dat er verrekenbare verliezen en / of fiscale aftrekposten aanwezig zijn.

Willem II Tilburg B.V.

Een snelle blik op het jaarverslag van Willem II leert ons dat er een krappe € 2,6 miljoen aan compensabel verlies verrekend wordt in het seizoen 2018 / 2019, waardoor er derhalve geen belasting wordt geheven over het totale fiscaal resultaat van € 9,7 miljoen, maar over ruim € 7 miljoen. Tevens kan hieruit dus geconcludeerd worden dat niet de gehele doorverkoopopbrengst van Frenkie de Jong - à € 8,5 miljoen - belast is.

AFC AJAX N.V.

Voor wat betreft Ajax, hebben ze na aftrek van de uit te betalen doorverkooppercentages aan RKC en Willem II een ruime € 60 miljoen overgehouden aan de transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona. Ook hier dient een belastingtarief van 25% over geheven te worden, dit komt tevens in het jaarverslag van Ajax naar voren. Echter is er ook bij Ajax geen sprake van maar één feit waar rekening mee gehouden dient te worden voor berekening van het belastbare bedrag, maar met commerciële jaarcijfers waarop fiscale regels zijn toegepast, voordat de totale belastinglast in kaart kan worden gebracht.

Conclusie: appels (commercieel) kunnen nog steeds niet met peren (fiscaal) vergeleken worden.

Deel deze pagina

Laatste update op 12-08-2022
Artikel gemaakt op 15-10-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel 'Belastingtransfer' Frenkie de Jong

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap