Volg ons op:

Twitter Updates

Landgoederen fiscaal bekeken

Bij een landgoed denkt men al snel aan een statig landhuis met vele hectaren bos en landerijen. Fiscaal ligt dit anders: een terrein van vijf hectare is al voldoende om fiscaal de status van Natuurschoonwet (NSW)-landgoed te verkrijgen. Deze status is aantrekkelijk vanwege de subsidiemogelijkheden en de fiscale voordelen. Het is niet voor niks zo dat ons Koninklijk Huis een groot deel van het vermogen in landgoederen heeft zitten, toch? In Overijssel alleen staan zo’n 500 landgoederen; elk jaar komen er 30 bij. 

Fiscale faciliteiten

Als een landgoed eenmaal een gekwalificeerd NSW-landgoed is, kan gebruik worden gemaakt van de volgende faciliteiten:

Voorbeeld

Neef erft van zijn tante haar NSW-landgoed ter waarde van € 2.000.000. Neef moet over € 800.000 (de helft van de bestemmingswaarde) successierechten betalen. Indien het landgoed is opengesteld voor publiek, kan de waarde van het landgoed, onder voorwaarden, op nihil worden gesteld. Het tarief voor een neef is normaal gesproken 30% - 40%. Als neef een effectenportefeuille van € 2.000.000 zou erven, bedraagt de successie bijna € 800.000; bij een gedeeltelijk opengesteld landgoed is deze heffing maar iets meer dan € 300.000 en bij een volledig opengesteld landgoed zelfs € 0.

Tenslotte

Een landgoed is zeker niet voor iedereen weggelegd. Voor oudere mensen is het echter een geweldig planningsinstrument om vermogen fiscaal voordelig in de familie te houden. Wellicht dat u eens kunt overwegen een oud landgoed te kopen. Dit knapt u met subsidies op en middels de faciliteiten kunt u dit vermogen zonder teveel heffing in de familie houden.

Nadere informatie

U kunt ook kijken op Landgoed kopen of contact opnemen met ons kantoor.

Fiscaaladvies nodig inzake het kopen van landgoederen?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Artikel datum : 23-11-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 16-01-2019

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen