print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures

Maximum aftrek afsluitprovisie verdubbeld bij partners

Vrijwel iedereen financiert de aankoop van een eigen woning met een hypotheek. Banken en verzekeraars brengen bij het verstrekken van de hypotheek afsluitprovisie in rekening. Deze afsluitprovisie mag u aftrekken van de belasting. In de wet geldt echter wel een maximum. Aftrek is toegestaan tot maximaal 1,5% van het hypotheekbedrag. De aftrek mag verder ook niet meer bedragen dan € 3.630. Tot voor kort werd altijd aangenomen dat dit maximale bedrag geldt per gekochte woning. Recentelijk is vast te komen staan dat dit bedrag geldt per belastingplichtige. Dit betekent dat u, als u de eigen woning samen met uw fiscale partner gekocht heeft, ieder tot maximaal € 3.630 aan afsluitprovisie af mag trekken. Samen is dat dus maximaal € 7.260. Voorwaarde blijft wel dat dit bedrag niet meer is dan 1,5% van de totale hypotheek.

Deze nieuwe zienswijze levert zo een extra eenmalige aftrek op voor hypotheken vanaf € 242.000 die partners gezamenlijk aangegaan zijn voor de aankoop van hun eigen woning en waarbij 1,5% afsluitprovisie in rekening is gebracht. Bij andere percentages veranderen de bedragen, maar dat het voordeel oplevert is duidelijk. De Belastingdienst zal deze zienswijze binnenkort publiceren in een besluit. Bij uw aangifte over 2010 kunt er alvast rekening mee houden.

Wellicht heeft u, op grond van deze nieuwe zienswijze, bij de aankoop van uw eigen woning voor 2010 minder afsluitprovisie afgetrokken dan nu blijkt te kunnen. U kunt dan overwegen een verzoek om ambtshalve vermindering in te dienen om zo de gemiste aftrek alsnog te krijgen. U kunt hiervoor 5 jaar terug. Dit betekent dat u gedurende 2011 een dergelijk verzoek in kunt dienen over de jaren 2006 tot en met 2009. Richt uw brief aan de inspecteur van uw belastingkantoor en geef daarin aan dat u op grond van deze nieuwe zienswijze van de Belastingdienst in het betreffende jaar aftrek bent misgelopen en dat u daar graag nog aanspraak op wilt maken. Onderbouw uw verzoek met een korte berekening van de gemiste aftrek en voeg bewijsstukken toe (kopie nota afsluitprovisie). De inspecteur hoeft niet op uw verzoek in te gaan, zij doen dat over het algemeen wel.


Auteur(s) van aftrek afsluitprovisie verdubbeld voor partners


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 14-01-2011 | Artikel laatst gewijzigd : 13-01-2013

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Fiscale tips Eigen woning Aftrek afsluitprovisie verdubbeld voor partners

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap