Volg ons op:

Twitter Updates

Zeilen en belastingen

Vragen over het kopen van een zeiljacht zijn van alle dag. Er zijn diverse structuren denkbaar, de hoofdlijn:

  1. U koopt zelf een boot.
  2. Uw bedrijf koopt een boot.
  3. Internationale structuren.

U koopt zelf een boot

Eigenlijk is dit fiscaal het eenvoudigst, u koopt de boot en deze wordt betaald. U bent 21% omzetbelasting over de aankoop verschuldigd. Inkomsten uit verhuur zijn onbelast en kosten zijn niet aftrekbaar.

Tip 1

Als u box 3 vermogen heeft waarover u belasting moet betalen, kan het voordelig zijn de aankoop met een lening te financieren. De schuld kunt u in mindering brengen op uw box 3 vermogen en de boot hoeft u niet in box 3 aan te geven.

Tip 2

Koop de boot met een aantal mensen, u kunt de kosten delen. Eventueel kunt u ook gemeenschappelijk de boot aan derden verhuren. Er zijn bedrijven die dit voor u regelen.

Uw bedrijf koopt een boot

Uw bedrijf kan de boot kopen. Voor zover de boot voor representatieve doeleinden wordt gebruikt, zijn kosten niet aftrekbaar. Als uw bedrijf als doel heeft het verhuren van boten, dan zijn de inkomsten belast en de kosten aftrekbaar. De BTW op de aankoop van de boot is verrekenbaar (krijgt u terug van de Belastingdienst). Veelal zit op een boot geen investeringsaftrek.

Tip 3

U kunt ook gemeenschappelijk met een paar ondernemers een bedrijf oprichten dat dan de boot koopt. Binnen dit bedrijf zijn kosten aftrekbaar en inkomsten belast. De storting in het bedrijf (bijvoorbeeld een maatschap) verhuizen van box 3 naar box 1, dit kan een fiscaal voordeel opleveren.

Internationale structuren

Als particulier spelen bij de aankoop met name de invoerrechten en de BTW. Bij ondernemers speelt er meer, o.a. ook de kosten (onderhoud, liggeld, etc.). Vele internationale structuren zijn erop gericht om deze nadelen te compenseren.

Een voorbeeld is het kopen van een boot in Kroatië of Gibraltar. Als u een boot in de Europese Unie koopt die wordt geëxporteerd naar buiten de Europese Unie, wordt de BTW terugbetaald. De boot moet dan wel in Kroatië geregistreerd worden en u mag in een periode van 24 maanden beperkt binnen de EU varen. In Kroatië heeft u geen last van invoerrechten of overige belastingen. Tevens schijnt Kroatië een geweldig zeilland te zijn met een fantastische kust. Het kopen van een jacht in het buitenland kan absoluut voordelen opleveren, maar dit is wel echt vakwerk waarbij een taxplanning vereist is.

Het kopen van een boot in een offshore vennootschap komt regelmatig voor. Nadeel is dat de boot niet (te vaak) in Nederland voor anker mag liggen. Hoe werkt het? U richt een Ltd. in Gibraltar op. Deze Ltd. leent geld bij een lokale bank, eventueel staat u hiervoor borg. De Ltd. bestelt vervolgens de boot en heeft deze in eigendom. De boot wordt vanuit Gibraltar verhuurd aan een Nederlandse chartermaatschappij, tot dit moment loopt het voor de BTW neutraal. De privépersoon (of onderneming) huurt vervolgens de boot van de Nederlandse chartermaatschappij, over de huur is BTW verschuldigd.

De kosten van vaartuigen voor representatieve doeleinden zijn in Nederland niet aftrekbaar van de winst. In Duitsland en België is het regime gunstiger. Mits het zakelijk is om de 'boot op de zaak' te zetten, zijn de kosten aftrekbaar. Let er wel op dat de doelomschrijving van de onderneming (BVBA of GmbH) klopt met de activiteiten en zorg voor een dossier over het gebruik van de boot. Tevens adviseer ik u om een deel van de kosten aan u in privé door te belasten, hiermee mag u de boot ook privé gebruiken. U mag – via deze structuur – niet binnen de EU varen. Als u ook binnen de EU wilt varen, kunt u uw boot beter in Malta kopen. Mits u een redelijke boot koopt en lokaal met de overheid gaat praten, wordt de reguliere BTW (18%) lager vastgesteld.

Voor vele jachten groter dan 24 meter wordt gezocht naar mogelijkheden om deze boten als zeeschepen aan te merken. Het Verenigd Koningrijk kent hiertoe gunstige regelingen, deze kennen we in Nederland niet. Ook Italië en Luxemburg kennen dergelijke regelingen.

Er lopen diverse onderzoeken van de Belastingdienst, dit heeft met name betrekking op de verrekening van omzetbelasting. Als u een boot wilt kopen, laat u dan adviseren door een fiscaal jurist, het risicoprofiel is vrij hoog.

Meer fiscaaladvies nodig inzake zeilen en belastingen?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Auteur(s) van zeilen en belastingen


mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal Jurist / Fiscaal econoom,

s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 13-01-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 05-05-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen