print sitemap zoeken disclaimer contact

Innovatie in buitenlandse structuur

Regelmatig krijgen wij de volgende vraag voorgelegd: "Ik heb een geweldig idee en als het werkt dan levert dit € 1.000.000 per jaar op. Het is nu nog een idee (dus geen waarde), maar het kan wel iets worden. Kunnen we dit onderbrengen in een bedrijf op Curaçao of de Kaaimaneilanden?" Nu heb ikzelf de meeste belastingparadijzen bezocht en / of me hierin verdiept, dus de kennis is geen punt. Maar hoe weerbarstig is dan onze fiscale werkelijkheid.

Conclusie: goed over nadenken en feitelijk moet de eigenaar / bedenker ook zelf emigreren. Anders zijn Nederlandse regelingen (zoals de WBSO / innovatiebox) prima alternatieven (heffing 5%). De kosten en risico's die verbonden zijn aan een buitenlandse structuur zijn groot.

De royalties via het buitenland

U ontwikkelt een product of dienst welke in de toekomst wellicht veel geld kan opleveren. De basis is ontwikkeld in Nederland, maar er moet nog veel werk plaatsvinden, meestal programmeerwerk. De basis:

 • We verkopen het product voor de kostprijs (met 10% of meer) aan een buitenlandse vennootschap (zeg op de Kaaimaneilanden).
 • De directie wordt gevoerd door één van de trustkantoren aldaar.
 • Het product wordt verder ontwikkeld in de cloud door mensen in Nederland (of wellicht buitenland).
 • Het product wordt succesvol.
 • Vanuit de buitenlandse vennootschap wordt een licentie of royalty gevraagd.  

De eigenaar / bedenker wil in Nederland blijven wonen en vanuit zijn woning (in Nederland) programmeren en ook de overeenkomsten met mogelijke klanten sluiten. De feitelijke activiteiten in het buitenland zijn beperkt. Als dit anders zou liggen, kunnen de kaarten ook anders liggen.

De royalties worden gefactureerd

De Belastingdienst zal kritisch naar de structuur kijken en met name inzoomen op de directievoering en de feitelijke werkzaamheden. Wie heeft de contracten met klanten gesloten? Worden er e-mails vanuit Nederland verzonden? Waar vinden de economische activiteiten plaats? Worden er vanuit Nederland werkzaamheden verricht (zoals programmeren, service, foutoplossingen, betalingen, etc.)?

Als van bovenstaande enigszins sprake is, kan de Belastingdienst diverse ijzers in het spreekwoordelijke vuur gooien, de belangrijkste zijn:

 1. Het idee is destijds te goedkoop verkocht, gevolg Vennootschapsbelasting of Inkomstenbelasting (resultaat uit werkzaamheden/ winst uit onderneming) nabetalen. De Belastingdienst kijkt achteraf naar de inkomsten en zal dan concluderen dat het product / de dienst destijds te goedkoop is verkocht. Een derde zou veel meer voor het product hebben betaald (of willen ontvangen), is dan de insteek van de Belastingdienst. Vorenstaande is redelijk in overeenstemming met gebruikelijke transfer pricingregels uit Nederland en Europa. Er moet belasting worden betaald op de plek waar de economische (feitelijke) activiteiten plaatsvinden. In het buitenland zullen de activiteiten vaak beperkt zijn.
 2. De buitenlandse B.V. is feitelijk in Nederland gevestigd en moet hier belasting betalen en aangifte doen (BTW, Loonheffing en VPB) (reden: directie in Nederland).
 3. Er zit een vaste inrichting in Nederland, de eigenaar/ werknemer heeft werkzaamheden voor de buitenlandse B.V. verricht. Een deel van de winst is hiermee in Nederland belast.

Conclusie taxhaven en goed idee

Laat u in Nederland door een deskundige voorlichten en bekijk de daadwerkelijke voordelen, kosten en risico's zorgvuldig. Onder maatschappelijke druk zijn de regels in Europa (en langzaam ook wereldwijd) redelijk aangescherpt. Als u zelf in Nederland wilt blijven wonen en vanuit hier wilt blijven werken, is vrijwel elke structuur kansloos. Nederland kent ook diverse fiscaalgunstige regelingen waar u gebruik van kunt maken. U kunt met alle plezier een afspraak met ons maken, zodat we eens met u kunnen meedenken en vooraf problemen kunnen inventariseren en / of voorkomen. Ook zijn wij goed op de hoogte van alle Nederlandse opties, de belangrijkste zijn:

 1. Innovatiebox;
 2. Bedrijf op naam kinderen;
 3. Privé emigreren;
 4. Deelnemingsvrijstelling.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Innovatie in buitenlandse structuur

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap