print sitemap zoeken disclaimer contact

Constructie belastingparadijs

De Double Irish, Antillen-route, Dutch Sandwich ... allemaal structuren welke door MKB-bedrijven, maar met name door grotere (beursgenoteerde) bedrijven worden opgezet. De laatste jaren komen deze structuren ook terecht bij het grotere publiek. De Nederlandse regering, maar ook de Britten stellen kritische vragen over dit onderwerp. Op dit moment heeft de EU / OESO aangegeven om dergelijke structuren aan te pakken. Volgens deskundigen is Nederland de grootste taxhaven van de wereld (boek Belastingparadijs). In de loop der jaren zullen deze structuren door maatschappelijke druk langzaam verdwijnen, is de algemene opinie.

Nederland als belastingparadijs

Ruim € 100 miljard winst wordt in Nederland gemaakt door hoofdkantoren waar ongeveer 500 mensen daadwerlijk werken, tenminste als je de deskundigen mag geloven. Nederland is een belastingparadijs voor artiesten, grote bedrijven, banken, etc. Dit komt met name door het grote aantal belastingverdragen en het feit dat je met de Nederlandse Belastingdienst eenvoudig afspraken kunt maken. Door een vestiging in Nederland beperk je de belastingdruk in het buitenland. Nederland wordt er dus niet slechter van, echter het buitenland wel.

Constructie voor de rechter

We zien niet zo vaak procedures bij rechters over internationale structuren. In 2013 kwam een constructie via het eiland Man voor de rechter. De inspecteur stelt dat de heer X beneficial owner (uiteindelijke begunstigde) is van een tweetal rechtspersonen op het eiland Man. In 1998 wordt het bedrijf van X verkocht aan X B.V. De aandelen van X B.V. zijn in handen van een Ltd. op het eiland Man. De heer Y is directeur van X B.V. Bij een FIOD-inval worden diverse documenten bij de heer X gevonden. Uit deze documenten blijkt dat X beneficial owner is van de Ltd. op Man. Hiermee zijn volgens de inspecteur de Ltd.'s in Nederland gevestigd, immers de bestuurder woont in Nederland. Daarnaast had X de beschikking over het geld in de Ltd.'s. De inkomsten worden bij X in aanmerking genomen. Voor de liefhebber, hier kunt u de uitspraak van de Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 25 juni 2013 (publicatie 8 augustus 2013) lezen.

Mening fiscaal jurist

Er worden nog steeds internationale structuren via de Antillen of Dubai opgezet. Mits er sprake is van een reële structuur waarbij  er voldoende substance (economische realiteit)  moet zijn in het andere land, zijn dergelijke structuren wel mogelijk. Zie het artikel waarnaar hieronder wordt verwezen voor meer informatie hierover. Ook coöperaties in Nederland zijn nog steeds leuke adviesopdrachten. Gelukkig zijn er wel steeds meer bedrijven die maatschappelijk ondernemen ook samenbrengen met belasting betalen, voor mij als fiscaal jurist is dit een bijzondere ervaring.

Meer weten van fiscale constructie belastingparadijs

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Fiscale constructie belastingparadijs

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap