Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Europa Ierland

Ierland

Inleiding

Ierland is 2 keer zo groot als Nederland en er wonen ongeveer 4 miljoen mensen. Het grootste deel van het land is Rooms Katholiek (95%).

Ierland was het armste land van West-Europa. Vandaag de dag is het bijna het duurste. Noorwegen is in algemene zin nog duurder, maar dan toch ... In dit land is een wakkere overheid tijdig begonnen met slimme investeringen en verlaging van het belastingtarief voor bedrijven (thans 12,5%). De economie wordt hierdoor snel uit het slop getrokken en de werkgelegenheid is geweldig. Computerbedrijven zitten er erg veel en kregen ook lucratieve voorstellen van de regering aangeboden.

Ierland is erg welvarend geworden, maar dit heeft ook zijn keerzijde. Het biertje of pakje sigaretten zijn er niet meer te betalen, boodschappen zijn erg kostbaar en een CD kost als snel € 25 per stuk. Het gemor onder de bevolking is nu begonnen en de bevolking is niet meer tevreden, ze betitelen hun eigen regering van oplichterij (rip off, zoals ze het daar noemen). Cliënten van ons hebben veelal prettige ervaringen aldaar.

Omzetbelasting

Veel goederen en diensten kennen lagere tarieven. Het standaard tarief is 21%.

Inkomstenbelasting

Het tarief voor de inkomstenbelasting bedraagt 20% of 42%, voordeliger dan in Nederland dus. De belastingdienst in Ierland heft belastingen onder het motto: wie veel heeft verdiend, moet veel betalen. Dit systeem geldt sedert 2001, voorheen had men een fiscaal systeem dat op het Nederlandse systeem leek (met heffingskortingen en progressieve tabellen).

Tip

In Ierland ontwikkelde intellectuele eigendommen zijn vrijgesteld. De royaltystromen die hieruit voortkomen zijn derhalve belastingvrij. Google, Dell en Microsoft zijn de beste voorbeelden voor een passende structuur via Ierland.


Auteur(s) van ierland


mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Landendesk Belastingparadijzen Europa Ierland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap