Volg ons op:

U bevindt zich hier : Landendesk Belastingparadijzen Europa Cyprus

Twitter Updates

Cyprus is de beste EU-vrijhaven

In 2004 is Cyprus toegetreden tot de Europese Unie. Cyprus heeft hierdoor een schat aan fiscale mogelijkheden in huis gehaald en Europa een land met een laag belastingtarief.

Met een zeer gunstige fiscale wetgeving is Cyprus voor de Nederlandse ondernemers een feest. Mede door de verregaande uitspraken van het Europese Hof van Justitie kunnen zelfs MKB-ondernemers hun voordeel doen met deze parel in Europa. Cyprus wordt binnen enkele jaren het populairste holdingland van Europa.

Het tarief voor de vennootschapsbelasting is 10%, het laagste in Europa, en is 15% lager dan in Nederland. U houdt dus van € 100.000 winst geen € 75.000 over, maar € 90.000. Stelt u zich eens voor dat u Nederlandse ondernemingen financiert vanuit Cyprus, de rente is in Nederland aftrekbaar tegen 25,5% en in Cyprus belast tegen 10%. Houdt u echter wel rekening met het Bosal-arrest, maar daar kan uw adviseur u alles over vertellen. Het tarief in Cyprus is al laag en kan onder omstandigheden nog lager zijn. Als u vanuit Cyprus uw onderneming gaat aansturen of royalties laat vergoeden, heeft u hetzelfde effect, lage heffing en hoge aftrekbaarheid.

Met Cyprus’ toetreding tot de EU wordt de Europese moeder-dochter richtlijn ook van kracht op winstuitkeringen van een Nederlandse dochter aan haar holding in Cyprus. De richtlijn zorgt ervoor dat bij dividenduitkeringen van een dochter aan een moeder over de grens de heffing “nul” is. Zonder de richtlijn zou Nederland 25% heffen, maar dit terzijde. Cyprus kent überhaupt geen bronheffingen en hierdoor kan het geld ook weer eenvoudig worden doorgesluisd naar een land buiten Europa.

Op Cyprus praat men prima Engels en de wegen zijn niet veel slechter dan in Nederland. De mensen zijn redelijk tot goed opgeleid. Als u overweegt om een Cyprusroute te proberen, laat u dan goed adviseren en wijs uw adviseur op de gevolgen van het Bosal-arrest en de uitspraak van het Hof van Justitie die bekend staat als het Lankhorst-arrest. Het Hof is voor een vrije markt binnen Europa, hier moeten de aangesloten landen zich naar schikken.

Opleving van de Cyprusroute

In mijn studietijd (1996) was het voor Nederlandse bedrijven aantrekkelijk om hun activiteiten in het Midden-Oosten te structureren via een Cypriotische vennootschap. In Cyprus wordt namelijk wel inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting geheven, maar tegen een laag tarief of geheel niet. Hierdoor kregen de Nederlandse bedrijven in Nederland feitelijk vrijstelling voor de opbrengsten uit hun Midden-Oostenactiviteiten. Het blijkt nu dat door de toetreding van Cyprus tot de EU, een nieuwe Cyprusroute in het verschiet ligt. Het is dan voor Nederlandse bedrijven aantrekkelijk om hun interne (concern)financieringsstromen te structureren via Cyprus. De rente op de interne (concern)schuld is in Nederland dan aftrekbaar tegen het vennootschapsbelastingtarief van 20 - 25%, terwijl daartegenover in Cyprus slechts een belastingheffing staat van 10% en in voorkomende gevallen zelfs nog minder (offshore vennootschappen). Deze route kon al via Ierland, maar dit land heeft zijn tarief - onder druk van de EU - in 2004 moeten verhogen, het huidige tarief ligt iets hoger dan in Cyprus. 

Cyprus dreigt dus het nieuwe Ierland te worden in de Europese Unie. Verwacht mag echter worden dat ook Cyprus net als Ierland gedwongen zal worden om haar belastingtarieven meer op één lijn te brengen met de elders in de Europese Unie geldende belastingtarieven teneinde dit soort belastingbesparingsroutes te voorkomen.

Al met al, Cyprus wordt de holdingparel van de EU, let op mijn woorden. In 2005 schreef ik dit artikel, ik heb het aangepast in 2008 en 2013.


Auteur(s) van cyprus


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 25-10-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 24-07-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen