print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Europa Andorra

Andorra

Op een rondreis door Europa moest ik even een aantal belastingvrije staten bezoeken, puur om te voelen hoe het is om hier te leven. Andorra ligt tussen Frankrijk en Spanje in. Het prinsdom heeft een oppervlakte van nog geen 500 km2 en ongeveer 75.000 inwoners, kleiner dus dan mijn woonplaats Enschede. Het bestuur ligt in handen van twee prinsen, namelijk de president van Frankrijk en de bisschop van de Spaanse stad La Seu d'Urgell. Andorra heeft geen eigen munt. Veel wordt betaald met euro's. De officiële taal is Catalaans, maar de meeste inwoners spreken ook Spaans of Frans. Er heerst een (streng) bergklimaat in Andorra. De winters zijn koud en de zomers warm en droog.

 1. Bedrijven: het is mogelijk voor een buitenlands bedrijf om een incorporatie in Andorra te bemachtigen. De ondernemingswetgeving is wel streng (zie hieronder). Voor de opstart is contact met een lokale bank noodzakelijk.
 2. Vennootschapsbelasting: 0 – 10%.
 3. Omzetbelasting: het standaardtarief is 4,5%. Het gereduceerde tarief bedraagt 0 - 2,5%. Er geldt enkel een hoog tarief (9,5%) voor financiële diensten.
 4. Inkomstenbelasting: Andorra kent een progressief tarief. Tot € 24.000 is het tarief 0%, van € 24.000 - € 40.000 bedraagt het tarief 5% en boven de € 40.000 betaalt u 10% inkomstenbelasting.
 5. Loonbelasting: 10%.
 6. Vermogensrendementsheffing: is er niet.
 7. Schenk- en erfbelasting: is er niet.
 8. Overdrachtsbelasting: 1,75% – 2,5%.
 9. Onroerendgoedbelasting: afhankelijk van de omvang van de onroerende zaak.
 10. Accijns op sigaretten en drank: is er niet.
 11. Wegenbelasting: is er niet.

Bankgeheim en informatie-uitwisseling

Het is een klein land met weinig regels. Het land heeft slechts met 8 landen een belastingverdrag gesloten. Het bankgeheim wordt gerespecteerd, maar Nederland heeft een verdrag met Andorra inzake de uitwisseling van informatie betreffende belastingzaken. Bovendien heeft Andorra het multilaterale instrument (MLI) in het kader van het OESO BEPS-project in de loop van 2017 ondertekend.

Wonen

Actieve residentie

Iedereen die minimaal 183 dagen per jaar in Andorra woont, zonder daar te werken of andere zakelijke bezigheden heeft, wordt beschouwd als een ingezetene. Ingezetenen zijn onderworpen aan inkomstenbelasting over hun wereldwijde winsten en vermogenswinsten. Niet-ingezetenen zijn enkel belasting verschuldigd over het inkomen uit Andorra.

De fiscale residentie in Andorra brengt unieke voordelen met zich mee, zoals inkomstenbelasting van maximaal 10%, vrijgestelde vermogenswinst, maar ook de hoge levensstandaard die Andorra zijn inwoners te bieden heeft. Een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, bijna geen criminaliteit, uitstekende openbare school- en gezondheidsstelsels en relatief lage kosten van levensonderhoud in vergelijking met andere gelijkwaardige jurisdicties met lage inkomstenbelasting in Europa.

Passieve residentie

Een passieve residentie in Andorra is een veelgevraagde vorm van legaal verblijf voor iedereen die overweegt in Andorra te wonen zonder er te werken. Deze residentie is een goede keuze voor mensen met financiële zekerheden en voldoende passief inkomen. Met een passieve residentie hoeft u slechts 90 dagen in Andorra door te brengen in plaats van 183 dagen die nodig zijn voor een actieve residentie.

De status van passieve inwoner wordt in eerste instantie voor één jaar verleend. Daarna wordt deze steeds voor drie jaar verlengd. Om aangemerkt te worden als passieve inwoner, moet men aan verschillende voorwaarden voldoen. Andorra maakt daarbij het onderscheid tussen individuen die willen investeren in Andorra, zakenmensen met een internationale focus en erkende wetenschappers, atleten en artiesten. De voorwaarden zien er als volgt uit:

 • ouder dan 18 jaar;
 • minimaal verblijf van 90 dagen;
 • bewijs van € 350.000 dat moet worden geïnvesteerd in onroerend goed in Andorra of moet worden gestort in een Andorraans bankfonds (geldt alleen voor individuen die in Andorra willen investeren);
 • een particuliere ziektekostenverzekering die medische kosten in Andorra dekt en een afgesloten pensioenregeling;
 • een bewijs van goed gedrag (niet ouder dan 3 maanden) uit het land van afkomst kunnen tonen;
 • een huurcontract of eigendomsbewijs van een woning in Andorra hebben;
 • een medisch onderzoek ondergaan binnen een maand na aanvraag (examens vinden plaats in Andorra);
 • een borgsom van minimaal € 50.000 voor de aanvrager en € 10.000 per gezinslid betalen (als het verzoek afgewezen wordt of de status van passieve inwoner eindigt, wordt dit bedrag teruggestort);
 • Het hoofdkantoor van het bedrijf moet in Andorra zijn gevestigd (geldt alleen voor zakenmensen die een bedrijf in Andorra willen oprichten);
 • minstens 85% van de inkomsten moet worden gegenereerd in landen buiten Andorra (geldt ook alleen voor zakenmensen die een bedrijf in Andorra willen oprichten).

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Europa Andorra

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap