Volg ons op:

U bevindt zich hier : Landendesk Belastingparadijzen Europa Andorra

Twitter Updates

Andorra

Dit jaar ben ik even in de omgeving van Andorra geweest. Op een rondreis door Europa moest ik even de belastingvrije staten bezoeken, puur om te voelen hoe het is om hier te leven. Andorra ligt tussen Frankrijk en Spanje in. Het prinsdom heeft een oppervlakte van nog geen 500 km2 en ongeveer 70.000 inwoners, kleiner dus dan mijn woonplaats Enschede. Het bestuur ligt in handen van twee prinsen: een Franse en een Spaanse. Deze worden vertegenwoordigd door een vertegenwoordiger die in Andorra woont en een afgevaardigde die niet in Andorra woont. Andorra heeft geen eigen munt. Veel wordt betaald met euro's, maar tal van andere munteenheden zijn ook geldig. De officiële taal is Catalaans, maar de meeste inwoners spreken ook Spaans of Frans. Er heerst een (streng) bergklimaat in Andorra. De winters zijn koud en de zomers warm en droog.

  1. Bedrijven: Het is zeer moeilijk voor een buitenlands bedrijf om een incorporatie in Andorra te bemachtigen. De ondernemingswetgeving is namelijk zeer streng. Voor de opstart is contact met een lokale bank noodzakelijk.
  2. Omzetbelasting: is er niet.
  3. Inkomstenbelasting: is er niet.
  4. Accijns op sigaretten en drank: is er niet.
  5. Wegenbelasting: is er niet.

Bankgeheim

Het is een klein land met weinig regels, eigenlijk worden deze op de dag verzonnen. Het land heeft geen verdragen met andere landen. Het bankgeheim wordt altijd en overal gerespecteerd, alhoewel er in geen enkele wet regels voor bestaan.

Wonen

Iedereen die minimaal 183 dagen per jaar in Andorra woont, zonder daar te werken of andere zakelijke bezigheden heeft, wordt beschouwd als een passieve inwoner. Passieve inwoners zijn geen belasting verschuldigd. De status van passieve inwoner wordt in eerste instantie voor één jaar verleend. Daarna wordt deze steeds voor drie jaar verlengd. Om aangemerkt te worden als passieve inwoner, moet men aan de volgende voorwaarden voldoen:

Voor wie gunstig?

Voor vermogende particulieren met een goed pensioen die geen onderneming meer hebben.


Auteur(s) van andorra


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 25-10-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 06-01-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen