Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures

Emigratie naar Tax Haven?

Pensioen doorbrengen in een belastingparadijs?

Steeds meer mensen emigreren naar het buitenland. Hoe doe je dit fiscaal gunstig?

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Emigratie naar tax haven

Fiscaal advies over emigratie

Vrijwel wekelijks adviseren wij bedrijven en gezinnen bij een emigratie naar het buitenland. De wetgeving in Nederland is de laatste jaren aangepast en dit levert fiscaal veelal wat problemen op. In dit artikel een situatie bij een DGA die met zijn gezin is geëmigreerd naar Sint Maarten, dit onder oude wetgeving.

Emigratie-advies over verplaatsen B.V. en gezin

Henk emigreert met zijn gezin naar Sint Maarten in 2006. Zijn B.V.'s emigreren naar Singapore, een belastingparadijs zonder noemenswaardige heffingen in de winstbelasting. De B.V. heeft een vermogen van € 25.000.000, een groot deel staat op bankrekeningen of is belegd in effecten. Het geld is ontstaan omdat de bedrijven van Henk zijn verkocht. Er is een structuur bedacht door de fiscalist van Henk, het doel hierbij is om het geld in de B.V. zonder al teveel heffing naar privé over te brengen. Henk heeft sinds enkele jaren een huis op Sint Maarten en dit lijkt een mooie eindbestemming. Het gezin (kinderen en partner) schrijven zich in 2006 uit bij de gemeentelijke basisadministratie. Henk emigreert in hetzelfde jaar. Hij is vanaf dat moment op Sint Maarten belastingplichtig en buitenlands belastingplichtig voor zijn vermogen in Nederland. De B.V. emigreert in 2006 naar Singapore. De directie over de B.V. wordt vanaf dat moment gevoerd door een trustkantoor aldaar.

Gevolgen emigratie naar tax haven

De B.V. is in 2006 geëmigreerd naar een tax haven (Singapore) en in 2010 wordt deze grotendeels (90%) leeggehaald. In 2010 wordt er € 27.000.000 aan dividend uitgekeerd aan Henk. Volgens de fiscalist van Henk is hierover geen Nederlandse (dividend-)belasting verschuldigd. Een Nederlandse B.V. welke is gevestigd in Singapore is volgens een vestigingsplaatsfictie soms belastingplichtig in Nederland. In belastingverdragen wordt het heffingsrecht dan meestal toegewezen aan de plaats waar de B.V. is gevestigd. Een enthousiaste inspecteur vindt het bedrag hoog genoeg om er eens in te duiken. Een woonplaats op Sint Maarten en een B.V. in Singapore is een rare combinatie, dat roept vragen op.

De inspecteur stelt dat de B.V. in Nederland is gevestigd. Er volgt een aanslag dividendbelasting van 15% van € 27.000.000, zeg ruim € 4.000.000. De rechter stelt vast dat de B.V. zowel in Nederland als in Singapore is gevestigd. Het dagelijkse management wordt uitgevoerd in Singapore maar ook in Nederland worden beslissingen genomen over het geld in de B.V. De vraag is wat de reële vestigingsplaats van de B.V. is (Hoge Raad 19 januari 2018, ECLI:NL:HR:2018:47), hiertoe is bepalend de plaats waar de belangrijkste beslissingen worden genomen.

Overwegingen hierbij zijn:

  • Wie neemt de kernbeslissingen voor het vermogen in de B.V.?
  • Waar zit de eindverantwoordelijke persoon voor de genomen beslissingen binnen de B.V.?
  • Waar worden instructies gegeven aan binnen het concern werkzame personen?

Volgens de Rechtbank wordt het bestuur vanuit Nederland uitgevoerd en zijn er geen aanwijzingen dat dit vanuit Sint Maarten heeft plaatsgevonden. De naheffingsaanslagen dividendbelasting zijn volgens de rechtbank terecht opgelegd.

Noot fiscaal jurist over emigratie

Elk land kent zijn eigen fiscale regime. Sommige landen kennen een lage heffing of hebben een speciaal regime voor bedrijven of personen welke zich daar vestigen. Deze landen worden aangemerkt of gezien als belastingparadijs of tax haven. Deze landen worden vaak gebruikt voor passieve B.V.'s (B.V.'s met geld en beperkte activiteiten), zo ook in deze casus. Het gebruik van een tax haven is legaal maar roept bij de Belastingdienst vaak vragen op.

Veel belastingadviseurs dachten dat een trustkantoor afdoende was om een B.V. te laten emigreren. Het genoemde arrest van de Hoge Raad heeft deze denkwijze doen veranderen. De situatie bij Henk speelde onder het oude recht voor de conserverende aanslag, toen was het nog mogelijk om een B.V. grotendeels (voor 90%) leeg te maken (dividend uitkeren). Sinds 2015 is dit niet meer mogelijk en moet er dividendbelasting worden betaald. Tevens wordt de conserverende aanslag na 2015 niet meer - enkel door tijdsverloop van 10 jaar - kwijtgescholden, deze is feitelijk voor onbepaalde tijd. Op oude gevallen is het oude regime van toepassing gebleven. De Hoge Raad deed in 1992 een uitspraak (drielandenpunt arrest Hoge Raad 2 september 1992), lijkt redelijk achterhaald door het arrest uit 2018.

Bron emigratie advies

Rechtbank Den Haag 9 augustus 2018, ECLI:NL:RBDHA:2018:10118

Hoge Raad d.d. 19 januari 2018 ECLI:NL:HR:2018:47

Gerechtshof Den Haag d.d. 4 mei 2016 ECLI:NL:GHDHA:2016:1604

Vragen over emigratie?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van emigratie naar tax havenAuteur(s) van emigratie naar tax haven


mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Landendesk Belastingparadijzen Emigratie naar tax haven

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap