print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Buiten Europa Dubai

Buiten Europa

Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten zijn in opkomst en nog niet echt bekend bij de Nederlanders. Dubai is een “provincie” in de Emiraten. Geen belastingen op inkomsten, winst en nalatenschappen en een vers belastingverdrag met Nederland. Waarom zit u er nog niet?

Algemeen

Aardige mensen en lekker warm en veilig. De Verenigde Arabische Emiraten (1 miljoen inwoners) hebben een federale regering, met een sjeik. Met heeft zoveel olie en toeristen dat het land geen belasting hoeft te heffen. Er zijn voldoende hotels en het land is schoon, erg schoon. Het is tax free dus shoppen is een belangrijke bezigheid. Je bent in Dubai om geld te verdienen, niet voor de historie of het sociale leven.

De oorspronkelijke inwoners (Emirati’s) worden van de wieg tot het graf verzorgd. Voor hen zijn zelfs woningen soms gratis. Een “vreemde” heeft deze rechten niet en moet om de drie jaar zijn visum laten verlengen. De lonen liggen iets hoger dan in Europa, edoch er zijn geen belastingen. Bepaalde zaken zijn goedkoop (auto’s, benzine, luxe zaken, etc.). De vrijdag is gelijk aan de zondag in Europa, een vrije dag derhalve. Tussen mei en oktober moet je binnen blijven met de airco aan (gemiddeld 43 graden). In de winter is het er lekker (25 graden).

In Dubai wonen ongeveer 5.000 Nederlanders. De huur is er extreem (€ 3.000 per maand is heel normaal). Kopen doet met in Dubai niet snel, buitenlanders denken – meer en meer – dat de financiële zeepbel ontploft. Opvang en scholen zijn evenzo duur in Dubai (€ 1.000 per maand).

Bedrijven zitten het liefst in de freezone, binnen deze zone heeft men minder last van regels en daarbij kan men zelfstandig een bedrijf oprichten. Buiten de freezone moet een lokale bewoner of onderneming een belang hebben van minimaal 51%. Zakelijke conflicten kun je beter uit de weg gaan, deze worden niet in je voordeel opgelost, stellen vele expats.

Belastingverdrag

Nederland heeft van oudsher veel belastingverdragen met andere landen. Duitsland, Frankrijk, België en Italië gingen Nederland al voor, een verdrag met Dubai. Het verdrag kent ook bepalingen omtrent gegevensuitwisseling (over banken, bedrijven, huizen, etc.).

Bedrijf beginnen

Het opstarten van een bedrijf op Dubai is lastig en kost tijd. Er zijn verschillende soorten ondernemingen:

  1. Shareholding company: kapitaal $ 3.000.000, wordt veelal gebruikt door financiële instellingen. Particulieren kunnen met minder geld toe, maar gebruiken deze entiteit zelden.
  2. Joint Venture company: een lokaal bedrijf waarvan 51% in handen is van een lokale partij (deze is ook aansprakelijk). Verdeling winsten kan door partijen zelf worden bepaald.
  3. Limited Liability Company: de meest voorkomende vorm van ondernemingen. Met maximaal 50 aandeelhouders en $ 80.000 aan eigen vermogen kunt u een dergelijke onderneming opstarten. Winstverdeling is vrij en aandelen voor tenminste 51% in handen van lokale partij. Oprichting via een notaris.
  4. Vrijhandels company: deze ondernemingen kunnen voor 100% in handen zijn van een buitenlandse partij. Deze bedrijven zijn gevestigd in de flexibele (en dure) vrijhandelszone (geen belastingen en invoerrechten).
  5. Buitenlandse rechtspersoon: in de praktijk loopt de oprichting van een rechtspersoon in Dubai traag. Dit komt met name door de vergunningen (business license). Marktpartijen richten daarom een rechtspersoon op in naburige landen (veelal de Seychellen) en verplaatsen dan de feitelijke leiding naar Dubai.

Fiscale aandachtspunten

De onderneming in Dubai moet wel iets doen. Als er enkel een brievenbus is met een trustkantoor zal de Belastingdienst de winsten in Dubai niet erkennen, de zogenaamde substance ontbreekt dan. Des te meer activiteiten aldaar worden verricht, des te meer winsten mogen hier ook landen. Voor enkel facturering kunt u niet 50% van de winst in Dubai laten neerslaan, dit begrijpt een ieder. Als er daadwerkelijk een kantoor met mensen is en er is een ondernemersrisico, dan heeft u wel substance.

Fiscale structuren

Optie 1

De meest gebruikelijke structuur is die met een rechtspersoon op Dubai, met een holding in Nederland. U hoeft dan over de winsten in Dubai en de dividenduitkeringen naar Nederland geen belasting te betalen. De vermogenswinsten (en waardestijgingen) zijn wel belast. Over de dividenduitkering door de Nederlandse holding moet u box 2 heffing betalen (25%).

Optie 2

Er zijn ook structuren waarbij de aandelen in Dubai worden gehouden door een rechtspersoon in een belastingparadijs. Deze rechtspersoon brengt dan zijn geld onder in Zwitserland of Luxemburg en iedereen moet z’n mond houden. Ik vind dergelijke structuren niets omdat hierdoor belastingen worden ontgaan op onjuiste gronden.

Optie 3

De laatste structuur wordt gecombineerd met een stichting. De aandelen van de holding in het belastingparadijs worden dan gehouden door een stichting op de Nederlandse Antillen (of een ander land), Dubai kent namelijk geen stichtingen. Het bestuur van de stichting moet dan in Dubai zitten en de stichting doet giften aan derden. Deze derde zou u zelf kunnen zijn. De giften worden gedaan op basis van de statuten van de stichting of worden door een zogenaamde letter of wishes bepaald. Schenkingen vanuit het buitenland zijn aldaar belast, hiermee voorkomt u de heffing over de vermogenswinst en de box 2 heffing (derhalve volledig belastingvrij). Ik vind dergelijke structuren twijfelachtig omdat het denkbaar is dat de Belastingdienst stelt dat sprake is van een periodieke uitkering. Er zijn voldoende adviseurs die hier anders over denken en over deze materie wordt zelden geprocedeerd. Deze structuur is derhalve voor de echte waaghalzen.


 

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Buiten Europa Dubai

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap