print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingroute Malta en Nederland

Het tarief in Malta is stukken lager dan in Nederland. Een B.V. verplaatst haar zetel naar Malta, de eigenaar (DGA) emigreert naar Zwitserland en heffing is hiermee niet meer in Nederland, tenminste dat is het idee. De Rechtbank is het met de belastingplichtige eens, maar het Gerechtshof zet een streep door de drielandenconstructie.

Procedure inzake zetelverplaatsing naar Malta

Het bedrijf is in Nederland opgericht in 1984. In 2008 wordt de statutaire directie vanuit Nederland verplaatst naar het zonnige Malta. Op Malta wordt gebruik gemaakt van het "remittance base regime". Het bestuur van de B.V. wordt gevormd door twee werknemers van een trustkantoor op Malta. De DGA van de B.V. verhuist in 2008 vanuit Nederland naar het minder zonnige Zwitserland.

De discussie gaat over de aangiften vennootschapsbelasting over 2011 en 2012. De aanslagen zijn definitief opgelegd en de Belastingdienst is van mening dat er informatie is achtergehouden, dus worden er in 2016 en 2017 navorderingsaanslagen opgelegd. Tevens is er een discussie over naheffingsaanslagen dividendbelasting. De B.V. heeft namelijk dividend uitgekeerd aan haar DGA die in Zwitserland woont, over deze dividenduitkering is geen belasting ingehouden. 

Vestigingsplaats van een rechtspersoon

De centrale vraag is vanuit welk land nu echt de directie / feitelijke leiding wordt gevoerd. Dit is een lastige klus en vaak sterk afhankelijk van feiten. Volgens de Rechtbank (in 2019) is de feitelijke leiding gevestigd op Malta. De aanslagen vennootschapsbelasting moeten in de prullenbak. Ook de opgelegde aanslagen dividendbelasting moeten op grond van een eerder arrest van de Hoge Raad (in 2001) van tafel. Volgens dit drielandenpuntarrest werkt het belastingverdrag tussen Nederland en Malta - op grond van de conclusies van de Rechtbank  - door naar het belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland.

De Belastingdienst is (op grond van de administratie en diverse e-mails) van mening dat de directie nog steeds in Nederland is gevestigd. De formele bestuursvergadering in Malta waren enkel formaliteiten. Het Gerechtshof (in 2020) is het nu met de Belastingdienst eens.

Noot fiscaal jurist over zetelverplaatsing van een B.V.

De B.V. is feitelijk in Nederland en in Malta gevestigd. De plaats van de werkelijke leiding is dan bepalend, zie hiertoe artikel 4 van het belastingverdrag tussen Nederland en Malta. De zogenaamde tiebreak bepaling geeft dan de doorslag. De bewijslast voor de plaats van de werkelijke leiding rust bij de Belastingdienst. Dit vergt vaak een uitgebreid feitenonderzoek, dat heeft de Belastingdienst - volgens het Gerechtshof - goed gedaan. Er worden e-mails, urenstaten, overeenkomsten, etc. onderzocht.

De besluiten werden volgens de Belastingdienst (en dus nu ook het Gerechtshof) in Nederland genomen en geformaliseerd in Malta. Kernbeslissingen en betalingen werden vanuit Nederland verricht. In deze procedure is het oude belastingverdrag met Zwitserland (uit 1951) nog van toepassing (over dividenduitkering 2011) en het nieuwe belastingverdrag over de dividenduitkering uit 2012. De B.V. is in Nederland opgericht en daarom nog steeds in Nederland  gevestigd, zie hiertoe artikel 2 lid 4 Wet VPB. Het arrest uit 2001 is dan niet van toepassing. In het nieuwe belastingverdrag met Zwitserland is de bronheffing 15%.

Omdat er diverse activiteiten in Nederland worden verricht die als bestuurshandelingen worden gezien, is de B.V. gewoon in Nederland gevestigd. Het lijkt erop dat er creatief is geadviseerd en dat de uitvoering door belastingplichtige slordig is geweest. De toelichting van het Gerechtshof is wel dun en hierin is niet omschreven op grond van welke feiten is geconcludeerd dat de B.V. in Nederland is gevestigd, een volledige beoordeling is dus niet te geven. Belastingplichtige kan nog in cassatie, een stevige uitdaging omdat de feiten dan niet worden getoetst.

Bron zetelverplaatsing Malta

Gerechtshof Den Haag 24 juni 2020 ECLI:NL:GHDHA:2020:1044

Rechtbank Den Haag 23 maart 2019 ECLI:NL:RBDHA:2019:2918

Hoge Raad d.d. 28 februari 2001 ECLI:NL:HR:2001:AB0296

Vragen over internationale structuren?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Belastingparadijzen Belastingconstructie Malta

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap