Volg ons op:

U bevindt zich hier : Landendesk Belastingparadijzen Algemeen

Twitter Updates

Algemeen

Een belastingparadijs is zo gek nog niet, of wel?

Waarom zou een ondernemer zich in Nederland vestigen? Tja, de zaak is hier gelegen en de werknemers wonen er. Okee, maar waarom zou dan een internetondernemer zich in Nederland vestigen? De tarieven voor rechtspersonen in Nederland bedragen zo’n 25% (25,5% voor de kenner) en in Cyprus ongeveer 10%.

Een online telefoniedienst of internet verkooppagina is net zo goed vanuit een vakantiebestemming of belastingparadijs te runnen, als vanuit een bedrijf in het regenachtige Nederland. De virtueel ondernemer kan zijn bedrijf vestigen in de Ierland, Andorra, British Virgin Islands, Panama, of een ander land met gunstige belastingvoorwaarden waar geen BTW en twintig jaar geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting afgedragen hoeft te worden. De ondernemer kan zijn pagina onderhouden vanuit elke plek in de wereld en de inkomsten komen simpel binnen zonder enige belasting te betalen, of wellicht een beetje.

Zouden Moeder Staat en de Nederlandse fiscus dit zomaar toestaan? Nee, zeker niet. De Nederlandse autoriteiten zullen proberen aan te tonen dat de leiding in Nederland zit of  de server hier in Nederland staat. Als de leiding echter niet feitelijk vanuit ons kikkerlandje plaatsvindt en de server fysiek ook in het buitenland staat in een verkoopkantoor, is er niks in Nederland en heeft de Belastingdienst het nakijken.  De aanwezigheid van een fysieke inrichting in Nederland is een belangrijk criterium voor onze fiscus. Internet is en blijft nu eenmaal – mits goed opgezet – ongrijpbaar, zowel voor u en mij als ook voor de Belastingdienst. Het aantal offshore internetbedrijven groeit gestaag. Tja, kennelijk zijn er meer mensen die dit wiel al hebben uitgevonden.

Maar waarom doet niet iedere Nederlandse ondernemer dit? Uit de praktijk proef ik de volgende argumenten:

Mijn conclusie is dan ook: bezint voor ge begint, maar als je begint is het een fiscaal feestje.


Auteur(s) van algemeen


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 25-10-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 06-01-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen