print sitemap zoeken disclaimer contact

Vastgoed en belastingen

Vastgoed in box 3 zonder risico ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Fiscaal slim in vastgoed investeren?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW en vastgoed

Essentie

Beleggen in vastgoed is populair. Dit kan direct of samen (bijvoorbeeld via een C.V.). Bij verkoop van een bedrijfspand is de BTW een belangrijk onderdeel. Bij een BTW-adviseur gaan er allerlei bellen af. Is het een nieuw pand (maximaal 9 jaar oud) of een oud pand? Moet u opteren voor belaste levering? Wat zijn de gevolgen van een vrijgestelde levering? Sinds kort is een vrijgestelde levering via de weg van artikel 31 van de Wet op de Omzetbelasting 1968 (Wet OB) mogelijk, dit maakt verkoop van vastgoed en BTW eenvoudiger. Dit is nieuw omdat in het verleden de uitspraken van rechters dit niet toelieten.

Contactpersoon

Binnen ons kantoor kunt u hierover (geheel vrijblijvend) de heer mr. drs. Sanne van den Elst bellen (053 - 432 72 00) of e-mailen.

Feiten

Er is geen BTW verschuldigd voor de overdracht van onderneming. De Hoge Raad heeft beslist dat artikel 31 Wet OB ook van toepassing is op de overdracht van een gebouw. Dit gebouw bestond uit diverse units die werden verhuurd.

De nieuwe zienswijze van de Hoge Raad komt door een arrest van het Hof van Justitie Zita Modes. Aandachtspunt is dat de koper de onderneming (het verhuurde pand) voortzet. De herzieningstermijn gaat van de verkoper over op de koper, financiering van BTW of verleggen van BTW is dus niet meer nodig. Het is verstandig om in de notariële akte een bepaling ex artikel 31 op te nemen.

Tip en conclusie

De overdracht via de weg van artikel 31 Wet OB is een stuk eenvoudiger. Als u in het verleden hebt verzuimd om een verzoek inzake een belaste levering bij de Belastingdienst te doen, is dit wellicht een weg om schade alsnog te voorkomen. Voor notarissen kan deze weg nieuw zijn, dus u moet hen hierop wijzen.

Bron: Hoge Raad 6 juni 2008 (nummer 42677).

Vragen over BTW en onroerende zaken?

Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.


Deel deze pagina

Laatste update op 24-12-2021
Artikel gemaakt op 05-08-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen BTW en Vastgoed

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap