Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Column TOM Magazine Emigratie naar Spanje en fiscus

Emigratie naar Spanje en fiscus

Viva España

Er zijn nogal wat Nederlanders die naar Spanje (willen) emigreren. Vaak vanwege het lekkere zonnige klimaat, maar toch ook geregeld vanwege het Nederlandse belastingklimaat.

Ondanks het feit dat Spanje geen belastingparadijs is, kent Spanje een aantal aantrekkelijke belastingregels waardoor emigratie de nodige fiscale voordelen kan opleveren. Reken daarbij het goedkopere levensonderhoud en de ingestorte huizenmarkt (inclusief het zwembad in de tuin), en u bent aanzienlijk goedkoper uit dan in Nederland. In dit artikel een weergave van enkele fiscale regels in Spanje.

Arbeidsinkomen en pensioenen

Afhankelijk van de hoogte van uw Spaanse arbeidsinkomen en Nederlandse pensioen, worden deze inkomsten progressief belast tussen de 24% en 43%. Een apart 65+ tarief kent Spanje niet. De meeste Nederlandse pensioenuitkeringen worden na emigratie in Spanje belast. Nederlands arbeidsinkomen blijft meestal belast in Nederland.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Sommige arbeidsongeschiktheidsuitkeringen kunt u in Spanje onbelast ontvangen.

Eigen woning

De kosten voor hypotheek (rente en aflossing) en onderhoud / renovatie van de eigen woning in Spanje zijn gedeeltelijk direct te verrekenen met de verschuldigde belasting (maximaal tussen de € 1.500 en zo’n € 2.000 per jaar).

Vermogenswinstbelasting

Over alle ontvangen renten, dividenden, maar ook verkoopwinsten van aandelen, onroerend goed etc., wordt tot een inkomen van € 6.000 19% belasting geheven, over het meerdere wordt het tarief 21%. Bij een gemiddeld werkelijk rendement van onder de 6% is dit minder dan de 1,2% box 3 heffing in Nederland. Een eventuele verkoopwinst van een eigen woning kan voor de vermogenswinstbelasting worden vrijgesteld bij herinvestering in een nieuwe woning of onder bepaalde voorwaarden, indien u 65 jaar of ouder bent.

Vermogensbelasting

De vermogensbelasting in Spanje is sinds 2008 afgeschaft.

Lijfrente-uitkeringen

Spanje kent een zeer gunstig belastingtarief voor lijfrente-uitkeringen. Ontvangen lijfrente-uitkeringen worden uiteindelijk belast tussen de 2% en 8%, afhankelijk van de uitkeringsduur en de leeftijd van de ontvanger.

Schenk- en erfbelasting

De eerste 10 jaar na emigratie blijft de Nederlandse Belastingdienst u volgen voor eventuele schenkingen en uw eigen nalatenschap. U blijft in die periode ook in Nederland schenk- en erfbelasting betalen. De schenk- en erfbelasting in Spanje is hoger dan in Nederland, echter er zijn regio’s waar een nalatenschap aan een partner bijna geheel is vrijgesteld. Na de 10-jaarsperiode kunt u belastingvrij schenken aan uw kinderen in Nederland. Ook eventuele erfgenamen die niet in Spanje wonen kunnen na de 10-jaarstermijn de erfenis, met een beetje planning, grotendeels belastingvrij ontvangen (zowel in Nederland als in Spanje). 

Uw eigen B.V.

Indien u een actieve onderneming hebt in een Nederlandse B.V. waarvan u aandeelhouder bent, dan is het mogelijk om de meerwaarde van de B.V. onbelast in Spanje te kunnen ontvangen. Omdat u aan een aantal voorwaarden moet voldoen, vergt dit nodige voorbereiding, laat u dus vroegtijdig bijstaan door een fiscaal adviseur.   

Overweegt u te emigreren naar Spanje, maak dan kosteloos en geheel vrijblijvend een afspraak.


Meer weten van emigratie naar spanje en fiscus



Auteur(s) van emigratie naar spanje en fiscus


mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Column TOM Magazine Emigratie naar Spanje en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap