print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Verhuur aan partner en bijtelling

Als een werkgever een auto ter beschikking stelt aan een werknemer en de werknemer hiermee meer dan 500 kilometer privé heeft gereden, dan moet er een bijtelling worden toegepast. Ondernemers zijn altijd op zoek naar de grenzen van het mooie fiscale vak. In dit artikel een leuke poging welke kansloos is gebleken.

Verhuur auto aan fiscale partner om onder bijtelling uit te komen

Een ondernemer heeft een leuke constructie bedacht om onder de bijtelling uit te komen. De auto van de zaak wordt zowel privé als zakelijk gebruikt. Privé rijdt de ondernemer niet meer dan 500 kilometer met de auto van de zaak. De auto wordt voor een zakelijke prijs door de onderneming verhuurd aan de partner van de ondernemer. Tijdens deze ritten wordt er ruim 4.000 kilometer gereden, met name voor de vakantie van het gezin.

De inspecteur van de Belastingdienst is van mening dat de ondernemer iets te creatief heeft nagedacht. De inspecteur stelt dat het deel van de "verhuurkilometers" ook als privékilometers van de ondernemer moeten worden gezien. Het gaat hierbij om ruim 4.000 kilometer en hiermee wordt er meer dan 500 kilometer privé met de auto gereden.

Partijen stappen in de auto en gaan naar de rechter. De Rechtbank in Leeuwarden doet op 22 november 2011 een heldere uitspraak waar best iets op is aan te merken. De ondernemer is mee geweest op vakantie, hiermee betreft dit een privérit. Door de verhuurconstructie kijkt de rechter heen. De conclusie: aanslag met boete !

Noot fiscaal jurist

De verhuur is mondeling overeengekomen en het was beter geweest om deze schriftelijk vast te leggen. Voor de zuiverheid was het nog beter geweest om extern een auto te huren en de auto van de zaak achter slot en grendel op de zaak te laten staan.

Bron verhuur en bijtelling

Rechtbank Leeuwarden d.d. 22 november 2011.

Deel deze pagina

Laatste update op 03-10-2013
Artikel gemaakt op 02-10-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Verhuur aan partner en bijtelling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap