print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Verhuisboedel vrijstelling auto's

Als u in het buitenland heeft gewoond en naar Nederland zou emigreren, dan mag u uw inboedel - ook uw auto's - belastingvrij meenemen naar Nederland. Zoals altijd zijn er voorwaarden, maar met een goede voorbereiding en advisering gaat dit prima. De vrijstelling heeft betrekking op:

  • invoerrechten;
  • omzetbelasting;
  • belasting van personenauto's en motorrijwielen, de BPM.

Voor de auto moet u deze minimaal 6 maanden in uw bezit hebben voordat u naar Nederland vertrekt. Daarnaast moet u de auto vanaf het moment dat u in Nederland woont nog 12 maanden in uw bezit houden.

Voorwaarden voor verhuisboedelvrijstelling van auto's

U woont in het buitenland, heeft 5 auto's en wilt naar Nederland emigreren. U wilt gebruik maken van de zogenaamde verhuisboedelvrijstelling. Deze vrijstelling geldt voor goederen welke u of uw gezin persoonlijk gebruiken, de vrijstelling geldt ook voor motoren, auto's en boten. Er is geen limiet op het aantal of de soort auto welke u zou willen meenemen. Er mag echter geen commerciële bijbedoeling zijn, aldus de rechter. De verhuisboedelvrijstelling wordt verleend onder de volgende voorwaarden: 

  1. U moet voor een opeenvolgende periode van tenminste 12 maanden uw vaste woon- en verblijfplaats buiten Nederland hebben gehad. 
  2. De personenauto (of auto's) moet ten minste 6 maanden vóór het vertrek vanuit uw woonplaats in het buitenland bij u in bezit zijn en en in gebruik zijn geweest. Strikt juridisch hoeft u geen eigenaar te zijn, echter dat is een bijzondere situatie.
  3. De personenauto moet zijn bestemd om voor het hetzelfde doel te worden gebruikt in uw nieuwe woonplaats, zeg rijden of hobby.
  4. U mag de personenauto niet binnen een periode van 12 maanden vervreemden, verkopen, uitlenen, verpanden, verhuren, gratis aan iemand geven, etc. Deze periode begint op de dag dat de 'aangifte ten invoer met voorwaardelijke vrijstelling' is aanvaard door de bevoegde instantie (de douane) bij emigratie van buiten Europa of de datum welke op de vergunning staat bij emigratie binnen Europa.

Uitspraak Hoge Raad

Mevrouw X kocht vlak voor het haar emigratie uit Duitsland naar Nederland een nieuwe auto met Duits kenteken. Ze bleef werken bij haar Duitse werkgever en woonde in Nederland. Ze gebruikte de auto om van haar woonplaats in Nederland naar haar Duitse werkgever te rijden, dit met Duits kenteken. De auto wordt niet in Nederland geregistreerd, er is derhalve geen Nederlands kenteken aangevraagd. Na controle wordt er een aanslag BPM opgelegd. Mevrouw stapt naar de rechter.

De Hoge Raad krijgt uiteindelijk na jaren de zaak onder ogen en stelt vragen aan het Europese Hof van Justitie. Is de heffing in strijd met het vrije verkeer van werknemers of reizen van EU-burgers, was de vraag? Het HvJ was van mening dat hier geen sprake van is. De belangrijkste reden voor het HvJ was dat de BPM normaal gesproken – bij aankoop van een auto in Nederland – ook zou moeten worden betaald. De Hoge Raad is er dan snel klaar mee, BPM betalen in Nederland.

Mening fiscaal jurist over auto en BPM

Dit is een mooi voorbeeld van een onjuist of onvolledig advies. Er zijn 3 belangrijke kanttekeningen:

  1. Waarschuwing: mevrouw heeft eerst een waarschuwing gehad inzake het rijden van een auto met Duits kenteken in Nederland, ze had toen direct een fiscaal jurist moeten bezoeken.
  2. Inboedelvrijstelling: met een beetje planning en juiste advisering had ze auto zonder BTW en BPM naar Nederland kunnen meenemen op grond van de verhuisboedelvrijstelling.
  3. Vergunning: de werkgever in Duitsland had voor mevrouw - hoogstwaarschijnlijk - een vergunning kunnen aanvragen, hierdoor mag mevrouw (en haar gezin) probleemloos in Nederland rijden met een Duits kenteken.

Vragen over auto en buitenland

Binnen ons kantoor zijn meerdere personen gespecialiseerd in de auto van de zaak, de auto uit het buitenland, etc. Zij hebben een zeer uitgebreide ervaring. Heeft u vragen of opmerkingen, neem gerust contact op.

Bron verhuisboedelvrijstelling

Hoge Raad 11 januari 2013.

Deel deze pagina

Laatste update op 05-04-2013
Artikel gemaakt op 30-03-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak BPM auto in verhuisboedel

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap