print sitemap zoeken disclaimer contact

Vrij beroep? Overweeg een LLP!

Inmiddels is bekend dat de langverwachte 'Wet Personenvennootschappen' niet in werking zal treden. De 'good old' maatschap en VOF blijven gewoon bestaan. De hoofdelijke aansprakelijkheid van de eerder voorgestelde openbare vennootschap is dus van de baan. Voor leden van de maatschap wel zo prettig! Er is echter nog steeds een reden om te kiezen voor een LLP.

Laatste nieuws

De LLP is volgens vele deskundigen fiscaal transparant. Een lid wordt gezien als member (vennoot) ook wel fiscaal ondernemer, met daarbij alle bijbehorende en gewenste fiscale faciliteiten zoals:

  1. ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek);
  2. 12% MKB-winstvrijstelling;
  3. geen gebruikelijk loonproblematiek;
  4. oudedagsreserve (FOR);
  5. geen kosten voor jaarrekeningen en extra aangiften;
  6. eenvoudige toe- en uittreding bij samenwerkingsverbanden.

De Belastingdienst heeft recentelijk schriftelijk bevestigd dat in elk geval zelfstandige  beroepsbeoefenaren (voor de liefhebbers onder ons: artikel 3.5 van de wet IB 2001) fiscaal als ondernemer aangemerkt worden. Een arts of een accountant kan dus zijn onderneming in de LLP inbrengen. Voor overige ondernemers geldt deze zekerheid helaas nog niet. We houden u van ontwikkelingen op de hoogte.

De rechtbank in Den Haag heeft in 2019vastgesteld dat een Britse LLP fiscaal niet transparant is. Het is dus van belang om goed te kijken naar het soort LLP dat wordt opgericht. Afstemming met de Belastingdienst is wenselijk.

Voordelen LLP

Teneinde de aansprakelijkheid te beperken, maar toch de gewenste fiscale transparantie te behouden, biedt de Limited Liability Partnership (LLP) onder omstandigheden uitkomst. U kunt uw onderneming natuurlijk inbrengen in de B.V., maar daarmee neemt u ook afscheid van de aantrekkelijke fiscale voordelen van het ondernemerschap in de inkomstenbelasting, zoals hierboven beschreven. Om het risico van aansprakelijkheid in privé te beperken en toch de fiscale transparantie te behouden, kunt u uw onderneming omzetten in een LLP. Deze omzetting kan geruisloos plaatsvinden. Ook als u nu onderneemt in een B.V., kan een LLP het overwegen waard zijn.

Wat is een LLP en hoe gaat het in zijn werk?

De LLP is een rechtsvorm uit het Verenigd Koninkrijk en deze wordt inmiddels in Nederland op steeds ruimere schaal toegepast, vooral onder vrije beroepsbeoefenaren, als advocaten en accountants. De LLP wordt inmiddels in Nederland geaccepteerd door de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en de banken. Het is een flexibele rechtsvorm met de kenmerken van een maatschap en vennootschap onder firma. De Belastingdienst heeft de LLP als fiscaal transparant aangemerkt en is dus niet zelfstandig vennootschapsbelastingplichtig. De heffing van winstbelasting vindt plaats bij de members van de LLP, als ondernemer of als resultaatgenieter. Dat laatste is natuurlijk minder wenselijk.

De oprichting geschiedt door twee of meer natuurlijke- en / of personen (members). Er is geen kapitaalstorting en accountantsverklaring vereist, wel een inschrijving in het handelsregister in Nederland en enkele publicatieverplichtingen in het buitenland. Fiscale verplichtingen zijn er net als bij de bestaande samenwerkingsverbanden alleen in Nederland, tenzij u ondernemingsactiviteiten in het buitenland verricht.

Advisering bij oprichting van de LLP

Ten aanzien van de fiscale begeleiding en herstructurering helpen wij u graag verder. Voor informatie of een afspraak kunt u contact opnemen.

Voor de begeleiding bij oprichting, registratie en periodieke publicatie in het Verenigd Koninkrijk werken wij regelmatig samen met het daarin gespecialiseerde kantoor Kleijsen, Cortenbach & Kuijpers. Zij kunnen deze zaken voor u uit handen nemen. Op deze website over de UK LLP leest u meer over de LLP.  

Deel deze pagina

Laatste update op 16-04-2019
Artikel gemaakt op 30-11-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Belasting tips actueel Vrije beroepers en de LLP

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap