print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Inkeerregeling in 2014, nu doen

De Staatssecretaris heeft (wederom) besloten om mensen met een buitenlands vermogen te motiveren om hun geld in Nederland te melden via de inkeerregeling. Er is tijdelijk een soepele regeling ingevoerd die ervoor zorgt dat u geen boete hoeft te betalen als u zich voor 1 juli 2014 gaat melden bij de Belastingdienst. De verwachting is dat het bankgeheim in Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland binnenkort (de komende jaren) wordt opgeheven.

Afschaffing inkeerregeling in 2018

Op 1 januari 2018 wordt de inkeerregeling afgeschaft. De afschaffing zal worden opgenomen in het pakket Belastingplan 2018, lees hiertoe deze brief van de Staatssecretaris van Financiën. Via internationale gegevensuitwisseling verwacht de Belastingdienst voldoende informatie te verkrijgen. Er zal dus geen boete matiging meer plaatsvinden.

Vermogen melden bij de Belastingdienst

Bij onze cliënten gaat het meestal om vermogen dat al lang bestond en in het buitenland is geparkeerd. Dit geld (of beleggingen of ander vermogen, zoals een vakantiewoning) is bij de Nederlandse fiscus niet bekend. Het kan echter ook gaan om geld dat in Nederland is "verstopt". Bij Nederlands vermogen kan de Belastingdienst (op dit moment) nog maar 5 jaar terug, dit wordt op korte termijn 12 jaar (gelijk met buitenlands vermogen).

Inkeren na 1 juli 2014

Als u na 1 juli 2014 zou inkeren, dan moet u 30% boete betalen, na verloop van 2 jaar na de vrijwillig te verbeteren aangifte. Vanaf 1 juli 2015 wordt de regeling nog ongunstiger, de boete wordt dan 60%. Het lijkt erop dat er dan (bij opzet) nog een verhoging van 50% wordt opgelegd.

Banken Zwitserland en Luxemburg lozen zwartspaarders

Er staat naar schatting voor € 40 miljard op rekeningen in onder meer Zwitserland en Luxemburg. In 2015 neemt Luxemburg afscheid van het bankgeheim en Zwitserland zal waarschijnlijk deze route ook volgen. Als dit gaat gebeuren, zullen in Nederland nog meer mensen gebruik maken van de inkeerregeling. Banken in Zwitserland en Luxemburg vragen klanten op gesprek of bellen met hun klanten met de mededeling dat ze moeten vertrekken (geld contant opnemen) of moeten inkeren in Nederland. De UBS Bank haalde hiermee zelfs de krant. De verwachting is dat er in totaal € 165 miljard Zwitserland zal verlaten (krant: Der Spiegel).

Bron

Ministerie van Financiën d.d 2 september 2013 (nr BLKB2013/509M) en nieuwsberichten op 8 november 2013 en 20 november 2013.

Wetgeving: artikel 67d lid 5 AWR en artikel 25 en 26 BBBB.

Deel deze pagina

Laatste update op 14-07-2017
Artikel gemaakt op 08-01-2014
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Inkeerregeling in 2014, nu doen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap