Bestuurder aansprakelijk door niet betalen fiscus

Een slepende procedure bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Deze procedure liep via

  • de Rechtbank Breda (uitspraak nummer AWB 08/5433) d.d. 19 oktober 2009 gelijk belastingdienst),
  • het Gerechtshof in 's Hertogenbosch (uitspraak nummer 09/00687) d.d. 15 oktober 2010, gelijk belastingdienst) ,
  • de Hoge Raad (arrest (nummer 10/05089) d.d. 24 februari 2012) vernietigd uitspraak Gerechtshof 's Hertogenbosch met verwijzing naar Gerechtshof Leeuwarden.

De essentie is dat een bestuurder in privé aansprakelijk is als blijkt dat hij wel de crediteuren van de BV heeft betaald maar de belastingdienst niet. De bestuurder is aansprakelijk gesteld voor ruim 100.000 euro.

Kennelijk onbehoorlijk bestuur bij niet betalen belastingdienst

BV X kiest er voor om belastingschulden niet te betalen maar de overige schuldeisers wel. De belastingdienst is van mening dat hierdoor de bestuurder van BV X in prive aansprakelijk is voor de niet betaalde belastingschulden. Over dit probleem wordt door partijen geprocedeerd. Volgens het Gerechtshof is de bestuurder van BV X aansprakelijk. In deze procedure ging het niet om de formele bestuurder maar de feitelijk / indirecte bestuurder van BV X. 

De BV ging in 2007 in gesprek met de Belastingdienst en in september 2007 wordt er ook betalingsonmacht gemeld (moet nu schriftelijk, destijds niet). De betalingsonmacht was op tijd en dus rechtsgeldig. De inspecteur was echter van mening dat de betalingsonmacht is te wijten aan het onbehoorlijke bestuur van de bestuurder (artikel 36 invorderingswet). De bestuurder was het hier niet mee eens. De rechter is van mening dat de bestuurder - blijkbaar bewust - de belastingdienst niet betaalde en de crediteuren wel. De bestuurder had moeten begrijpen dat hij hiermee bewust de belastingdienst benadeelde.

Beoordeling fiscaal jurist

Een BV is aansprakelijk voor haar eigen belastingschulden. Bij onbehoorlijk bestuurder kan een bestuurder ook in privé worden aangesproken door de curator of de belastingdienst. Als u in zwaar weer zit moet u tijdig schriftelijk richting de belastingdienst, het pensioenfonds en de uitkeringsinstanties melden dat u belastingen of premies niet kunt betalen. Normaal gesproken is dit voldoende om privé aansprakelijkheid van de bestuurder te voorkomen of te beperken. Het kan echter zijn dat de bestuurder wel de betalingsonmacht heeft gemeld maar wel onbehoorlijk heeft gehandeld. In deze procedure is dit zo. Let erop dat u bij financieel zwaar weer een goede fiscaal jurist en advocaat in de hand neemt.

Bron kennelijk onbehoorlijk bestuur

Gerechtshof Leeuwarden d.d. 26 februari 2013 (gepubliceerd 8 maart 2013) 

Vragen over bestuurdersaansprakelijkheid?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van bestuurder aansprakelijk door niet betalen fiscusAuteur(s) van bestuurder aansprakelijk door niet betalen fiscus


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede
, Overijssel

Meer over Jongbloed Fiscaal juristen

Kennisbank

Twitter Updates

Volg ons op: