print sitemap zoeken disclaimer contact

Partner in dienstbetrekking nemen

Als uw echtgenoot of partner niet aan de zijlijn toekijkt, maar ook zijn (of haar) handen laat wapperen voor uw B.V., dan kan het fiscaal voordelig zijn om hem of haar een salaris van de onderneming te geven. Wat zijn de voordelen, aan welke voorwaarden moet u dan voldoen en wat zijn de aandachtspunten waar u op moet letten?

Waar moet u op letten als u uw partner in dienstbetrekking neemt?

Wie goed werkt verricht, mag daar uiteraard ook voor beloond worden. Uw partner op de loonlijst van uw B.V. zetten kan voor beide partijen lucratief zijn. Het heeft namelijk een aantal voordelen:

  1. Een voordeel in de vennootschapsbelasting: u kunt de beloning aan uw partner aftrekken van de winst van de B.V.
  2. De arbeidskorting: iedereen die werkt heeft recht op de arbeidskorting, uw meewerkende partner zal dus ook de arbeidskorting mogen toepassen. Een salaris van zo'n € 1.500 per maand levert een maximale arbeidskorting en een minimale inkomstenbelasting op.
  3. Pensioen in eigen beheer: u kunt uw partner een pensioen bij de B.V. laten opbouwen ten laste van de winst voor de vennootschapsbelasting. Laat u hierbij wel adviseren door een deskundige.
  4. Bijtelling auto van de zaak: eventueel kunt u de bijtelling op de auto van de zaak splitsen tussen u en uw partner, dit kan een tariefsvoordeel opleveren.

Als u uw meewerkende partner op de loonlijst wilt zetten, zal de fiscus kijken of hij of zij ook daadwerkelijk een dienstbetrekking heeft. Wanneer is er sprake van een dienstbetrekking? Dat is het geval als:

  • iemand zich heeft verplicht voor een bepaalde tijd voor u te werken;
  • u verplicht bent die persoon loon te betalen voor het gedane werk;
  • tussen u en de werknemer een gezagsverhouding bestaat. Dat wil zeggen dat u het recht heeft om opdrachten en aanwijzingen te geven over het werk dat moet worden gedaan en de werknemer moet zich hieraan ook houden.

Voor een dienstbetrekking hoeft iemand dus niet een vaste baan te hebben. Ook maakt het niet uit hoe vaak en hoeveel er gewerkt wordt. Vakantiewerkers of weekendhulpen kunnen bijvoorbeeld ook een dienstbetrekking hebben. Tussen u en uw partner zal vaak geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Uw partner heeft dan een zogeheten fictieve dienstbetrekking. Dit betekent dat u vaak geen premies voor een werknemersverzekering hoeft te betalen.

Medaille

Maar als uw partner onder dezelfde voorwaarden werkt als alle andere werknemers, is er sprake van een echte dienstbetrekking en moet u loonbelasting en premies werknemersverzekeringen inhouden en afdragen. De andere kant van de medaille is dat uw partner dan wel verzekerd is voor de premies werknemersverzekeringen. Tevens moet u de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet voor hem / haar betalen.

Uw partner kan bovendien pensioen opbouwen, maar de premies daarvoor moeten bij een verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds worden afgestort. Een uitzondering geldt als uw partner meer dan 10% van de aandelen van de B.V. in bezit heeft. Dan mag er ook pensioen in eigen beheer worden opgebouwd.

Rozen

Uw partner in dienst nemen bij uw B.V. kan dus heel voordelig zijn. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bij een echtscheiding kan het toekennen van een beloning een nadeel opleveren, omdat de B.V. dan de partner waarschijnlijk zal ontslaan. Dit kan u een flink pak geld kosten als u dan een vergoeding (gouden handdruk) moet ophoesten.

Gebruikelijk loon ook voor meewerkende partner

Wat gaat u uw partner nu als vergoeding voor gedane arbeid betalen? De Belastingdienst zal dit nauwlettend in de gaten houden. Het salaris moet namelijk wel zakelijk zijn. De fiscus zal bij de beoordeling hiervan kijken of de vergoeding redelijk is voor het soort werk dat uw partner heeft verricht en welke werktijden er zijn.

Evenredig

Vanaf 1 januari 2010 gaat uw meewerkende partner bovendien ook onder de gebruikloonregeling vallen. Hij of zij zal niet direct – net zoals u – ook € 40.000 gebruikelijk loon per jaar moeten ontvangen, maar een evenredig deel beloning voor gedane arbeid. Hier geldt ook de tijdelijke crisismaatregel dat zijn of haar gebruikelijk loon verlaagd mag worden als uw onderneming onder de crisis te lijden heeft.

Er zijn nog meer fiscale voordeeltjes te halen

U kunt uw meewerkende partner dus salaris geven, maar hiernaast kunt u ook nog denken aan de volgende fiscaal gunstige beloningsvormen voor uw partner. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • een auto van de zaak;
  • een vergoeding voor gebruik van mobiele telefoon;
  • een levensloopregeling of spaarloon;
  • een pensioen laten opbouwen (bij verzekeraar);
  • een vaste onkostenvergoeding;
  • thuiswerkplek.




Auteur
Mr. Dennis J.B. Jongbloed, Jongbloed Fiscaal Juristen te Enschede
drs. Tamara Slief, Rendement
Uitgave Rendement december 2010 (artikel aangepast in 2017)

Deel deze pagina

Laatste update op 19-05-2017
Artikel gemaakt op 18-02-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Rendement Partner in dienst nemen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap