print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkeerregeling

Nederlandse belastingplichtigen dienen hun buitenlandse spaartegoeden aan te geven in hun aangifte inkomstenbelasting. Mocht u dit in het verleden nooit hebben gedaan, dan wordt het nu tijd om dit alsnog te gaan doen.

Afschaffing inkeerregeling in 2018

Op 1 januari 2018 wordt de inkeerregeling afgeschaft. De afschaffing zal worden opgenomen in het pakket Belastingplan 2018, lees hiertoe deze brief van de Staatssecretaris van Financiën. Via internationale gegevensuitwisseling verwacht de Belastingdienst voldoende informatie te verkrijgen. Er zal dus geen boete matiging meer plaatsvinden.

Nederlandse inkeerregeling

Met ingang van 1 januari 2005 gaan de EU-landen informatie uitwisselen over spaartegoeden die in een ander EU-land worden aangehouden. De Belastingdienst zal door deze informatie uit het buitenland veel nieuwe bankrekeningen “ontdekken”. Indien uw bankrekening in het buitenland wordt ontdekt en u heeft deze nooit in uw aangifte vermeld, dan kunt u van de Belastingdienst een navorderingsaanslag verwachten over maximaal 12 verzwegen jaren, te verhogen met heffingsrente en een boete die kan oplopen tot 100% van het bedrag aan te betalen belasting.

Indien u tijdig, voordat de Belastingdienst uw verzwegen rekening op het spoor is, tot inkeer komt en alsnog uw verzwegen buitenlandse tegoeden aangeeft, voorkomt u daarmee dat boetes zullen worden opgelegd. Het betalen van de belasting en heffingsrente kunt u uiteraard niet voorkomen. De werkelijke rente-inkomsten genoten in de jaren vóór 2001 worden belast tegen het progressieve tarief van maximaal 60%; vanaf 2001 betaalt u per jaar 1,2% over het bedrag van uw spaartegoeden.

Belgische witwasregeling

In enkele andere EU-landen heeft men gekozen voor een eenmalige amnestieregeling. Zo heeft België in 2003 een witwasregeling ingevoerd. Belgische zwartspaarders kunnen eenmalig hun zwart geld legaal witwassen door het betalen van een boete van 6% of 9%. De Belgische politici verwachten dat  zwartspaarders massaal gebruik zullen maken van deze regeling en zien hierin de oplossing voor het op gang helpen van de economie. Ten eerste vloeit 6% - 9% van het witgewassen geld in de staatskas; ten tweede kunnen de zwartspaarders hun geld gaan uitgeven of beleggen in de Belgische economie.

In Nederland ziet minister Zalm een dergelijke regeling niet zitten; hij wil voorkomen dat iedereen die jaarlijks keurig belasting heeft betaald over zijn spaargeld zich bedonderd zou voelen.

Emigreren naar België?

De Belgische witwasregeling is, afhankelijk van het aantal jaren dat het geld zwart op de buitenlandse rekening heeft gestaan, aanmerkelijk voordeliger dan de Nederlandse inkeerregeling.  Een mogelijkheid is wellicht om als Nederlandse zwartspaarder naar België te verhuizen. Dan betaal je daar maximaal 9% boeteheffing en je geld is wit. Jij blij; de Belgische Belastingdienst blij. En Minister Zalm: die moet dan maar eens gaan uitleggen dat de Nederlandse belastingbetaler niet bedonderd is.

Overigens zal het criminele geld dat buiten het zicht van de Belastingdienst wordt gehouden, met de invoering van een dergelijk eenmalig generaal pardon niet witgewassen kunnen worden. Want door het betalen van de boeteheffing is de Belastingdienst je weliswaar weer goedgezind, maar als vervolgens blijkt dat het geld verdiend is met de verkoop van harddrugs, zal het ministerie van Justitie / de politie je met een bezoek vereren.

Deel deze pagina

Laatste update op 14-07-2017
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief NVM Makelaar Inkeerregeling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap